Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon povratka iz Pakistana

Prva žrtva u Europi: Superbug NDM-1 ubio Belgijanca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijanac, podrijetlom iz Pakistana, zaražen je nakon što je operiran zbog prometne nesreće.

Stanovnik Bruxellesa zaražen bakterijom NDM-1, superotpornom na gotovo sve antibiotike, umro je nakon povratka iz Pakistana, odakle je podrijetlom, objavili su izvori belgijske bolnice gdje se liječio.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Slika nije dostupna teško će u Hrvatsku Superbakterija: 'Nema razloga za strah'

Slučaj je bio otkriven u Belgiji u lipnju, rekao je mikrobiolog Denis Pierard iz bruxelleske sveučilišne bolnice AZ VUB. Bakteriju, koja proizvodi enzim nazvan New Delhi metalo-beta-laktamaza izolirao je već 2009. stručnjak Timothy Walsh sa sveučilišta u Cardiffu kod švedskog pacijenta koji se liječio u Indiji. Do danas su stručnjaci izolirali NDM-1 kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji, a neki od njih putovali su u Indiju ili Pakistan na operacije u sklopu medicinskog turizma.

>> Nova prijetnja: 'Superbug' otporan na antibiotike

'On je bio dijabetičar i živio je u Bruxellesu. Na putu u Pakistanu doživio je prometnu nesreću te je bio prebačen u bolnicu gdje su mu liječili veliku ranu na nozi, a zatim je vraćen u Belgiju sa sepsom', rekao je mikrobiolog. NDM-1 je bakterija visokootporna na gotovo sve antibiotike, uključujući i karbapeneme, koji se općenito koriste u hitnim slučajevima i pri liječenju tvrdokornih infekcija. U Belgiji je ove godine zabilježen još jedan slučaj zaraze superbakterijom, rekao je za belgijsku televiziju RTBF Youri Glupczynski. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene