Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi izazovi

SUPERBOGATA DRŽAVA OTKRILA SVOJ PROBLEM ''Samo bogatstvo nije dovoljno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katarski emir u utorak je izjavio da bi se ta superbogata zaljevska država morala drukčije postaviti prema konzumerizmu u trenutku kada je zemlja suočena s oštrim padom cijena energenata u svijetu.

U govoru održanom na sjednici katarskoga Savjetodavnog vijeća, šeik Tamim bin Hama Al-Tani pozvao je na smanjenje "ekstravagancije i bespotrebne rasipnosti", s obzirom na to da je emirat prvi put u posljednjih 15 godina suočen s proračunskim deficitom.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna Cijene nafte u padu RATOVANJE JE SKUPO Prvi put u povijesti arapske zemlje uvode porez za građane

Šeik Tamim je kazao da bi Katar svakako trebao dovršiti sve infrastrukturne projekte koji se odnose na održavanje Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022., no istodobno bi zemlja trebala težiti učinkovitijem planiranju vladinih troškova u novome petogodišnjem planu koji će se donijeti dogodine.

Nov pristup bi uključio rad na razvoju "kulture planiranja, rada i postignuća", kao i promjene povezane s kulturom, osobito kada su mladi u pitanju.

"To su izazovi s kojima se trebamo uhvatiti u koštac. Oni su povezani s ciljevima i vrijednostima mladih ljudi, kao i utjecajem konzumerizma na te ciljeve i vrijednosti", rekao je emir za katarsku novinsku agenciju, dodavši da se "bez ovakvih planova ne može dalje", s obzirom na to da "samo bogatstvo nije dovoljno".

Emir i ove godine ponavlja ono što je kazao u prošlogodišnjem govoru kada je poručio stanovnicima Katara da vlada više ne može osiguravati sredstva za sve te je pozvao mlade ljude da se se odluče za nove karijere i drukčije poslovne planove.

Ogromna zarada od prodaje nafte i plina Katar je pretvorila u jednu od najbogatijih zemalja na svijetu, no prihodi su pali zbog pada cijena energenata na globalnom tržištu.

Vlada za 2016. predviđa proračunski deficit veći od 12 milijardi dolara, a sličan se deficit očekuje 2017. i 2018. Da bi tome doskočila vlada razmatra uvođenje poreza na dodanu vrijednost.

Emir je kazao i kako je brzina pada globalnih cijena nafte sve iznenadila. "Iskreno govoreći, iako smo očekivali da visoka cijena energetskih resursa neće biti beskonačna... nitko nije očekivao da će do pada cijena doći tako skoro", rekao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene