Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Summit G20 početkom travnja u Londonu obilježit će 'završetak razdoblja američkog unilateralizma', ocjenjuje u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u intervjuu talijanskom dnevniku Il Corriere della Sera.


'2. travnja završit će jedno razdoblje, razdoblje unilateralizma, i imat ćemo veliku priliku početi razmišljati, raspravljati i suočavati se s velikim međunarodnim pitanjima kad svi budemo na istoj razini', ističe Miliband. 'Siguran sam u jedno: Obama neće doći u London kako bi nametnuo ideje i programe jedne supersile', ističe šef britanske diplomacije.

Vezani članci Požar nebodera u Londonu - 3 Više od 100 vatrogasaca bori se s požarom na neboderu od 19 katova Američka vojska u Zadru - 2 Impresivne slike iz Zadra: Američka vojska stigla u Hrvatsku, imaju poseban razlog

'Doći će razgovarati, razumjeti i dogovoriti se s Europom i zemljama u razvoju o najučinkovitijim strategijama za poticaj potražnje, bolje uskladiti makroekonomsku politiku, obnoviti međunarodnu trgovinu, dati poticaj siromašnim zemljama i suočiti se s problemom okoliša', tvrdi on.

'Vrijeme je da se provede otvoreni multilateralizam. To je prava vrijednost sljedećeg G20', dodaje on. Po Milibandu, 'financijska regulacija' i 'suradnja ekonomskih politika' bit će tema 'sporazuma' među zemljama u Londonu i predstavljat će čak 'dvije potpore' angažmanu koji će poduzeti njihovi čelnici.