Lideri najvećih svjetskih sila okupili su se u Argentini na godišnjem sastanku skupine G20. Iako je Donald Tramp zbog krize u Ukrajini ranije otkazao razgovor nasamo s Vladimirom Putinom, očekuje se da će američki predsjednik s kineskim kolegom razgovarati o trgovinskom ratu koji vode te zemlje. Prve velike odluke pale su i prije službenog početka summita.


Američki predsjednik ponosno je potpisao novi trgovinski sporazum s meksičkim kolegom i kanadskim premijerom.

Vezani članci Argentina, koronavirus Uvode strože mjere, ali liječnici su nezadovoljni: "Ljudi moraju biti svjesni toga da su bolnice pune i da smo iscrpljeni" Melania Trump Još dok su bili u Bijeloj kući: "Predsjednik Trump i Prva dama cijepili su se u siječnju"

„Novi sporazum najveći je i najvažniji, moderan i uravnotežen trgovinski sporazum u povijesti. Sve naše zemlje imat će velike koristi. Vjerojatno je najveći trgovinski sporazum ikada. U SAD-u će pomoći poslovima u proizvodnji i omogućiti bolji pristup američkim izvoznim proizvodima“, rekao je Donald Trump.

Svi se nadaju da će Trump biti ovako dobro raspoložen i nakon razgovora s kineskim predsjednikom. SAD je u lipnju uveo carine za kineske proizvode vrijedne 250 milijardi dolara, a Peking je uzvratio carinama od 110 milijuna dolara na američke proizvode. I to je samo jedna od tema koje su ovdje na stolu.

„Pozvao bih lidere da iskoriste ovaj summit kako bi ozbiljno razgovarali o pravim problemima kao što su trgovinski ratovi, tragedija u Siriji i Jemenu i ruskoj agresiji u Ukrajini. Ne vidim zašto lideri G20 ne bi mogli razumno razgovarati o rješavanju ovih problema jer su instrumenti za to u njihovim rukama. Treba im samo dobra volja“, izjavio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća..

U Buenos Aires je stigla i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali tek nakon neočekivanih problema. Vladinim zrakoplovom sinoć je poletjela iz Berlina. Međutim iznad Amsterdama pokvarila se komunikacijska oprema pa je pilot okrenuo zrakoplov i sletio u zračnu luku Koln-Bonn. Kancelarka je u bivšem glavnom gradu i prespavala.

Put je nastavila jutros i to preko Madrida gdje je komercijalnim letom doputovala u Buenos Aires. Njemačke vlasti odbacile su nagađanja da je kvar na vladinom zrakoplovu nastao zbog sabotaže.