Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit lidera G20

Trump otkazao susret s Putinom, Merkel jedva uspjela stići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lideri najvećih svjetskih sila okupili su se u Argentini na godišnjem sastanku skupine G20. Iako je Donald Tramp zbog krize u Ukrajini ranije otkazao razgovor nasamo s Vladimirom Putinom, očekuje se da će američki predsjednik s kineskim kolegom razgovarati o trgovinskom ratu koji vode te zemlje. Prve velike odluke pale su i prije službenog početka summita.

Američki predsjednik ponosno je potpisao novi trgovinski sporazum s meksičkim kolegom i kanadskim premijerom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračno doba Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) ''Dulji i konkretni sastanci'' Putin i Trump razgovarat će u Argentini na samitu G20

„Novi sporazum najveći je i najvažniji, moderan i uravnotežen trgovinski sporazum u povijesti. Sve naše zemlje imat će velike koristi. Vjerojatno je najveći trgovinski sporazum ikada. U SAD-u će pomoći poslovima u proizvodnji i omogućiti bolji pristup američkim izvoznim proizvodima“, rekao je Donald Trump.

Svi se nadaju da će Trump biti ovako dobro raspoložen i nakon razgovora s kineskim predsjednikom. SAD je u lipnju uveo carine za kineske proizvode vrijedne 250 milijardi dolara, a Peking je uzvratio carinama od 110 milijuna dolara na američke proizvode. I to je samo jedna od tema koje su ovdje na stolu.

„Pozvao bih lidere da iskoriste ovaj summit kako bi ozbiljno razgovarali o pravim problemima kao što su trgovinski ratovi, tragedija u Siriji i Jemenu i ruskoj agresiji u Ukrajini. Ne vidim zašto lideri G20 ne bi mogli razumno razgovarati o rješavanju ovih problema jer su instrumenti za to u njihovim rukama. Treba im samo dobra volja“, izjavio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća..

U Buenos Aires je stigla i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali tek nakon neočekivanih problema. Vladinim zrakoplovom sinoć je poletjela iz Berlina. Međutim iznad Amsterdama pokvarila se komunikacijska oprema pa je pilot okrenuo zrakoplov i sletio u zračnu luku Koln-Bonn. Kancelarka je u bivšem glavnom gradu i prespavala.

Put je nastavila jutros i to preko Madrida gdje je komercijalnim letom doputovala u Buenos Aires. Njemačke vlasti odbacile su nagađanja da je kvar na vladinom zrakoplovu nastao zbog sabotaže.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene