Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum u Minsku mrtvo slovo na papiru

Sukobi u Ukrajini ne jenjavaju, pobunjenici traže razmjenu zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč europskim naporima za održavanje primirja sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine u petak kada su proruski pobunjenici predložili Kijevu da stotinjak ukrajinskih vojnika zarobljenih u bitki za Debaljceve razmijene za svoje zarobljene borce.

Ukrajinska vojska priopćila je da su proruski separatisti napali položaje vladinih snaga 49 puta u posljednja 24 sata raketama, topništvom i oklopnim vozilima, javlja Reuters. "Broj napada pokazuje da teroristi ne žele potpuno prekinuti vatru", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Anatolij Stelmah.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad na grad Rusi raketama napali veliki ukrajinski grad, stradale četiri osobe, među njima i dijete Ukrajinska protuzračna obrana Gađali cijelu Ukrajinu Ukrajinci žestoko napadnuti, ispaljene i rakete S-300: "Srušili smo im 20 borbenih dronova"

Po njegovim riječima, granatiranje je zabilježeno u Mariupolju na obali Azovskog mora, teritoriju koji je većinom pod kontrolom vlade, a za koji Kijev strahuje da bi mogao postati središte iduće ofenzive pobunjenika.

Što se događa u Debalceveu? Separatisti tvrde: 'Ubili smo 3.000 ukrajinskih vojnika!'

Pobunjenici pak optužuju vladine snage za napade, napose za napad na stambene četvrti Donecka. Jedna je žena ubijena u granatiranju u četvrtak, izvijestila je separatistička press služba DAN. Najžešće borbe otkako je primirje stupilo na snagu u nedjelju vodile su se oko Debaljceva, strateškog željezničkog čvorišta, prije povlačenja ukrajinskih snaga u srijedu.

Dva dana nakon što je taj grad pao u ruke pobunjenika koji su imali velike gubitke, čini se da oni sada žele diktirati uvjete, prenosi agencija AFP. "Razmjena zarobljenika s Ukrajinom održat će se u subotu", rekla je u petak Daria Morozova, predstavnica proruskih pobunjenika zadužena za ljudska prava.

Kijev razmjenu još nije potvrdio. Razmjena zarobljenika dio je sporazuma Minsk2 što su ga predstavnici pobunjenika i vlade u Kijevu zajedno s čelnicima Rusije, Francuske i Njemačke dogovorili i potpisali 12. veljače u bjeloruskoj prijestolnici.

Separatisti tvrde da su za strogo poštivanje tih sporazuma iako su sami u nekoliko navrata prekršili prekid vatre koji je stupio na snagu 15. veljače.

Čelnici Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije dogovorili su u četvrtak poduzimanje novih napora u svrhu održavanja primirja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene