Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje zapucali su jedan na drugoga u utorak, prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane i porasle su tenzije u regiji u koju za nekoliko dana stiže američki predsjednik Barack Obama.


Službeni Seul objavio je da je sjevernokorejski brod ušao 1,3 kilometra u dubinu južnokorejskih teritorijalnih voda u Žutom moru. Južnokorejski glavni stožer priopćio je da suprotna strana prvo dobila verbalno upozorenje, a nakon toga je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja iznad broda. Sjevernokorejski ratni brod odgovorio je pucajući po južnokorejskom plovilu. 'Uzvratili smo na napad', nakon čega se njihov brod povukao, navodi se u priopćenju južnokorejske vojske.

>> Sjeverna Koreja planira test rakete dugog dometa

Vezani članci Zaglavljen teretni brod u Sueskom kanalu Nisu samo pješčana oluja i snažni vjetar krivi za nasukavanje u Suezu: "Tako složeni problem podrazumijeva nekoliko čimbenika" Slika nije dostupna Sjeverna Koreja: Nismo pucali, obavljali smo građevinske radove

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen. U Pjongjangu je, naravno, objavljena drugačija verzija priče. 'Južnokorejska vojska bi se morala ispričati za ovu oružanu provokaciju', navodi službena agencija KCNA. Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja (NLL) koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953.). Pjongjang tu granicu ne priznaje. Dvije su zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Provokacijama do diplomacije

Sjeverna Koreja se i ranije znala poslužiti vojnim provokacijama kako bi došla na dnevni red važnih diplomatskih događaja. Pjongjang traži izravni dijalog sa Sjedinjenim Državama oko svog nuklearnog programa, a Washington uskoro namjerava odgovoriti hoće li prihvatiti zahtjev. Predsjednik Obama uskoro kreće na azijsku turneju u sklopu koje će posjetiti Japan, Kinu, Singapur i Južnu Koreju. (Hina)