Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Član terorističke skupine?

Suđenje za suradnju s al-Qaidom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred sudom u Koblenzu je počelo suđenje njemačkom državljaninu pakistanskog podrijetla zbog sumnje da je u Njemačkoj skupljao dragovoljce i novac za terorističku mrežu al-Qaide.

'Aleem K. je između 2004. i 2007. u Njemačkoj aktivno djelovao za terorističku mrežu al- Qaide', rekao je državni odvjetnik Ulrich Boeter uoči suđenja. Optuženi je, kako se navodi, za međunarodnu terorističku mrežu nabavljao oružje te je novačio dragovoljce za 'sveti rat'. Rođenom Pakistancu, koji je prije nekoliko godina stekao njemačko državljanstvo, predbacuje se i članstvo u terorističkoj skupini te širenje islamističke promidžbe.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 dobar okvir Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji Andrej Plenković Premijer u Bukureštu Plenković na samitu Inicijative triju mora: "Ulazak Grčke čini ovu inicijativu još snažnijom"

Kako stoji u optužnici, Aleem K. je prvo skupljao novac za jednu ekstremnu islamističku skupinu u pokrajini Kašmiru, a 2004. počeo je raditi izravno za al-Qaidu. Optuženik je u više navrata boravio u afganistansko-pakistanskom pograničnom području gdje je prošao i vježbu za rukovanje eksplozivnim sredstvima. Njemu se predbacuju i veze s tzv. sauerlandskom skupinom islamskih ekstremista koja je uhićena prošle godine u trenutku kad je pripremala napad eksplozivnim napravama na američke i židovske ciljeve u Njemačkoj.

Aleem K., koji se u Njemačkoj bavio trgovinom draguljima, uhićen je u početku godine, pošto je već u Pakistanu neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru. Presuda bi trebala biti izrečena u početku sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene