Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Islandski parlament odlučio

U pravnim državama sude bivšim premijerima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši islandski premijer bit će izveden pred sud. Parlament je odlučio da mora odgovarati zbog nemara u vrijeme financijskog sloma koji je pogodio Island.

Bivši islandski premijer Geir Haarde morat će se pred sudom braniti od optužbi za nemar. Islandski parlament smatra da je odgovoran za slom financijskog sustava prije dvije godine. Zbog procesa prvi će put biti sazvan poseban sud osnovan prije više od 100 godina za potrebe suđenja visokim vladinim dužnosnicima. Odluka je donesena tijesnom većinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijska kriza Prosvjedovali tražeći ostavku premijera Slika nije dostupna Haarde: Island nije tražio pomoć MMF-a

>> 'Kolapsa bankovnog sustava ne bi bilo da je Island u EU'

'Rezultat me veoma rastužio, što je bivši premijer optužen i što će morati odgovarati pred kaznenim sudom. Mislim da raspravi o uzrocima pada islandskih banaka 2008. nije mjesto pred kaznenim sudom', rekao je Bjarni Benediktsson, čelnik islandske Stranke neovisnosti. Islandski je parlament ipak odbio podizanje optužnice protiv bivših ministara financija, trgovine i vanjskih poslova.

Nacionalana valuta na jednoj trećini vrijednosti

Haarde je na vlast došao 2006. S premijerske dužnosti otišao je početkom 2009., neposredno nakon propasti vodećih islandskih banaka. Svoju je ostavku opravdao liječenjem od raka. Nekoliko mjeseci poslije njegova je konzervativna Stranka neovisnosti poražena na parlamentarnim izborima.

Tijekom krize, tri vodeće islandske banke urušile su se pod teretom dugova nagomilanih tijekom desetljeća snažne ekspanzije u inozemstvu. Island je pao u duboku recesiju. Nacionalna valuta izgubila je više od dvije trećine vrijednosti. Oporavak islandskog gospodarstva otežava spor s Nizozemskom i Velikom Britanijom oko odštete štedišama iz tih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene