Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo vrijeme

Sudanski predsjednik prijeti: Zaustavit ću revoluciju preko Facebooka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Omar al-Bashir, predsjednik Sudana najavio je obračun sa opozicijom na, za njega, potpuno nov način. Naime ovaj put je odlučeno da će se koristiti društvene stranice, ponajviše Facebook, kao način obračunavanja sa opozicijom.

Ovaj potez sudanskog vođe, poznatijeg po optužnici za ratne zločine u Darfuru nego po interesu u nove tehnologije iznenadio je mnoge, prenosi Wired.com. Iako samo 10 % stanovnika Sudana ima pristup internetu sudanska vlast je mogućnosti novih tehnologija shvatila ozbiljno. Koliko su Internet i nove tehnologije značajne najviše se očitovalo u nedavnim prosvjedima u kojima je sudjelovala sudanska studentska populacija a prosvjedi su koordinirani upravo putem društvenih mreža.

>> Sudan uhitio 10 novinara uoči prosvjeda

Ovo nije prvi slučaj da donedavno vrlo konzervativni režimi Bliskog Istoka i Afrike mijenjaju metode i pristup. Primjer implementacije interneta u borbi protiv opozicije viđen je nedavno u Egiptu gdje su pristaše Hosnija Mubaraka preko Facebooka žestoko napali protivnike režima. Sirija je također najavila zaokret u pristupu internetu. Tako je u srijedu, sirijska vlast nakon četverogodišnje zabrane korištenja odobrila korištenje Facebooka i YouTubea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene