Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadržavaju pravo na obranu

Sudan želi prekinuti sukobe s Jugom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudan je u četvrtak izrazio spremnost na prekid sukoba s Jugom na temelju rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti, pridržavajući si ipak pravo na obranu u slučaju 'agresije'.

'Ministarstvo vanjskih poslova obznanjuje da sudanska vlada s odobravanjem dočekuje rezoluciju Vijeća sigurnosti donijetu u srijedu', ističe glasnogovornik ministarstva u priopćenju.

Ministarstvo se 'obvezuje da će u cijelosti poštovati sve što se u rezoluciji odnosi na prekid neprijateljstava s Južnim Sudanom u navedenom roku'.

UN-ova rezolucija koju je Vijeće sigurnosti jednoglasno donijelo u srijedu, daje 48 sati, ili do petka u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu otprilike, za prekid sukoba, pod prijetnjom sankcija.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjaci objasnili Velika vojna analiza: Ovo su tri pravca kojima bi rat u Ukrajini mogao ići 2024. godine Slika nije dostupna Optimistični su SAD o udarima na Islamsku državu: 'Imali smo učinak. To ne znači da smo ih zbrisali'

>> Južni Sudan povlači se iz spornog područja

Izjava dolazi nekoliko sati pošto je Južni Sudan optužio Sudan da je u četvrtak ponovo bombardirao njezino naftom bogato pogranično područje.

Ministarstvo je u svom priopćenju ponovo optužilo južnosudanske snage da od ponedjeljka kontroliraju sporni pojas na granici između sudanske pokrajine Darfura i južnosudanske pokrajine Zapadni bar el-Gazal.

'Sudanska vlada se nada da će se druga strana obvezati na potpuni prekid neprijateljstava i da će svoje snage povući sa spornih područja kako Oružane sudanske snage (Saf) ne bi dovela u situaciju da se moraju braniti', ističe ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene