Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki zračni udari na Islamsku državu u protekla tri mjeseca imala su "znatan učinak" na tu terorstičku skupinu u Iraku i Siriji, rekao je u utorak Pentagon.


"Imali smo znatan učinak na njihovu sposobnost da se održe i opskrbe", rekao je glasnogovornik kontraadmiral John Kirby.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011. Slika nije dostupna SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu

"To ne znači da smo ih zbrisali", dodao je.

Kirby je rekao kako je gađanje rafinerija nafte i mjesta za njezino prikupljanje odnijelo milijune dolara prihoda Islamske države te da su istodobno teško pogođeni i zapovjedni i nadzorni objekti te logori za obuku.

SAD kaže da će predložiti UN-ove sankcije za Južni Sudan

Američka misija pri Ujedinjenim narodima obavijestila je u utorak članice Vijeća sigurnosti kako će predložiti rezoluciju za uspostavljanje režima međunarodnih sankcija za Južni Sudan kojega razdire sukob, rekao je američki dužnosnik.

IS dobio pojačanje - Na vjernost im prisegnula egipatska militantna skupina!

"Rezolucija će uspostaviti mehanizam koji će ciljati pojedince koji ugrožavaju južnosudansku političku stabilnost i krše ljudska prava", rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

"Mislimo da su ciljane mjere odgovarajuće u ovom trenutku kako bi se poduprli napori za uspostavu mirovnog sporazumu i prekid neprijateljstava", rekao je. Nije rekao kada će nacrt rezolucije biti dan na uvid 15-članom vijeći i upućen na glasovanje.

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir i čelnik pobunjenika Riek Machar moraju nastaviti zalagati se na mirovnim pregovorima koje predvodi istočnoafrička regionalna skupina IGAD, dodao je.

"Ova je rezolucija prvi korak u pojačavanju pritiska na sve strane i slanje snažne poruke da će najodgovorniji za političku i humanitarnu krizu Južnoga Sudana biti pozvani na odgovornost", rekao je dužnosnik.

Sjedinjene Države su u svibnju započele nametati bilateralne sankcije južnosudanskim pojedincima, a uvođenje UN-ova režima sankcija, rekao je dužnosnik, pokazat će odlučnost svijeta da okonča građanski rat u Južnom Sudanu.

Borbe su u prosincu izbile u Južnom Sudanu koji je proglasio neovisnost od Sudana 2011., nakon mjeseci političkih napetosti između Kiira i njegova otpuštenog zamjenika i suparnika Machara. Sukob je ponovno otvorio duboke podjele između etničkih skupina suprotstavljajući Kiirove Dinke Macharovim Nuerima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook