Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki zračni udari na Islamsku državu u protekla tri mjeseca imala su "znatan učinak" na tu terorstičku skupinu u Iraku i Siriji, rekao je u utorak Pentagon.


"Imali smo znatan učinak na njihovu sposobnost da se održe i opskrbe", rekao je glasnogovornik kontraadmiral John Kirby.

Vezani članci Slika nije dostupna TRŽNICE ROBLJEM 21. STOLJEĆA Djevojke prodaju za kutiju cigareta Slika nije dostupna Jeziva poruka sugrađanima: 'Islamska država dolazi u Crnu Goru i neće imati milosti'

"To ne znači da smo ih zbrisali", dodao je.

Kirby je rekao kako je gađanje rafinerija nafte i mjesta za njezino prikupljanje odnijelo milijune dolara prihoda Islamske države te da su istodobno teško pogođeni i zapovjedni i nadzorni objekti te logori za obuku.

SAD kaže da će predložiti UN-ove sankcije za Južni Sudan

Američka misija pri Ujedinjenim narodima obavijestila je u utorak članice Vijeća sigurnosti kako će predložiti rezoluciju za uspostavljanje režima međunarodnih sankcija za Južni Sudan kojega razdire sukob, rekao je američki dužnosnik.

IS dobio pojačanje - Na vjernost im prisegnula egipatska militantna skupina!

"Rezolucija će uspostaviti mehanizam koji će ciljati pojedince koji ugrožavaju južnosudansku političku stabilnost i krše ljudska prava", rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

"Mislimo da su ciljane mjere odgovarajuće u ovom trenutku kako bi se poduprli napori za uspostavu mirovnog sporazumu i prekid neprijateljstava", rekao je. Nije rekao kada će nacrt rezolucije biti dan na uvid 15-članom vijeći i upućen na glasovanje.

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir i čelnik pobunjenika Riek Machar moraju nastaviti zalagati se na mirovnim pregovorima koje predvodi istočnoafrička regionalna skupina IGAD, dodao je.

"Ova je rezolucija prvi korak u pojačavanju pritiska na sve strane i slanje snažne poruke da će najodgovorniji za političku i humanitarnu krizu Južnoga Sudana biti pozvani na odgovornost", rekao je dužnosnik.

Sjedinjene Države su u svibnju započele nametati bilateralne sankcije južnosudanskim pojedincima, a uvođenje UN-ova režima sankcija, rekao je dužnosnik, pokazat će odlučnost svijeta da okonča građanski rat u Južnom Sudanu.

Borbe su u prosincu izbile u Južnom Sudanu koji je proglasio neovisnost od Sudana 2011., nakon mjeseci političkih napetosti između Kiira i njegova otpuštenog zamjenika i suparnika Machara. Sukob je ponovno otvorio duboke podjele između etničkih skupina suprotstavljajući Kiirove Dinke Macharovim Nuerima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook