Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje mirovnog ugovora

Sudan: U bijegu tisuće civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće civila bježale su iz sporne pokrajine Abjeija, na granici između sjevera i juga Sudana, dok su sjevernjačke snage preuzele nadzor nad njezinim istoimenim glavnim gradom.

Sjedinjene Države i Francuska osudile su u nedjelju ulazak sudanske vojske u Abjei. Washington je zatražio povlačenje sjevernjačkih snaga iz grada, a Pariz je osudio 'teško kršenje' mirovnog ugovora između sjevera i juga. U subotu je sudanska (sjevernjačka) vojska nakon žestokih borba zauzela Abjei, gdje se širi nasilje nakon siječanjskog referenduma o neovisnosti Južnog Sudana na kojemu se golema većina glasača očitovala za osamostaljenje te regije koja će 9. srpnja postati samostalna država.

'Borbe su bile jako, jako teške', rekao je Philip Aguer, glasnogovornik SPLA-e (Narodne oslobodilačke vojske Sudana, južnjačkih snaga). 'Ljudi su pobjegli s ovog područja zbog neselektivnog bombardiranja iz zraka i iz tenkova'. 'Svi stanovnici Abjeija su pobjegli', izvijestili su Liječnici bez granica (MSF) koji upravljaju klinikama u Abjeiju i Agoku, 40 km južnije.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Rusi masovno napuštaju zemlju djelomična mobilizacija FOTO/VIDEO Rusi masovno napuštaju državu: Pogledajte kako izgledaju kilometarske kolone na granicama

>> Sudan uhitio 10 novinara uoči prosvjeda

Glasnogovornik SPLA-e rekao je da zasad nije predviđen nikakav protunapad. "Mi, SPLA, ne možemo objaviti rat kao vojska. Očekujemo da će vlada Južnog Sudana odlučiti o daljnjim koracima", rekao je. Pokrajinu Abjei prisvajaju i sjever i jug Sudana. Referendum na kojemu je njegovo stanovištvo u siječnju, istodobno s referendumom o budućnosti Južnog Sudana, trebalo odlučiti o neovisnosti odgođen je na neodređeno vrijeme zbog prepirke o pravu glasa Miserije, plemena arapskih nomada.

Ulazak sjevernjačke vojske u Abjei je svakako najteži incident nakon krvavih sukoba sjevernjačke i južnjačke vojske 2008. Pada u vrijeme početka posjeta Sudanu velikog izaslanstva veleposlanika pri UN-ovu Vijeću sigurnosti koje je u subotu navečer doputovalo u Kartum kako bi uklonilo sadašnje napetosti u svezi s Abjeijem.(HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene