Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupio mišljenje

Sudac: Berlusconi mora platiti 750 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi suodgovoran je za korupciju kojom se koristila njegova tvrtka Fininvest kada je 90-ih godina kupovala izdavačku kuću Mondadori, prenijele su agencije pozivajući se na presudu.

Silvio Berlusconi je suodgovoran za korupciju’, kao osoba koja je bila na čelu tvrtke, napisao je sudac Raimondo Mesiano u obrazloženju presude. Milanski sudac presudio je da Fininvest mora isplatiti 750 milijuna eura odštete grupi CIR, koju vodi Berlusconijev suparnik Carlo De Benedetti. CIR ‘ima pravo’ na 750 milijuna eura odštete jer je 1991. godine s tri milijuna dolara Fininvest potkupio sud i domogao se izdavačke kuće Mondadori, koja je bila vlasništvo Carla de Benedettija.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda za ratni zločin Obrazloženje presude Glavašu: "Uzeli smo u obzir da je izuzetno zaslužan za obranu grada"

Kupio povoljno mišljenje

‘Apsolutno je nezamislivo da isplata gotovo tri milijuna dolara’ kojima je Fininvest kupio povoljno mišljenje, ‘bude provedena bez znanja i odobrenja zakonitog predstavnika’, dakle Berlusconija, drži sudac. Berlusconijev odvjetnik Cesare Previti osuđen je 2007., a također i jedan sudac, jer je njihova odluka da Mondadori pripadne Fininvestu bila ‘kupljena’. Sam Berlusconi bio je oslobođen. Ovog pak tjedna talijanski ustavni sud treba odlučiti o lani donesenom zakonu koji Berlusconiju jamči imunitet od progona, piše Reuters. Na temelju tog zakona Berlusconi je bio zaštićen početkom godine kada je britanski odvjetnik David Mills bio osuđen za primanje 600.000 dolara za lažno svjedočenje u korist Fininvesta.

>> VIDEO: Prosvjedi protiv Berlusconijevog pritiska na medije

Grupa CIR kontrolira tjednik L' Espresso i prolijevi dnevnik La Repubblica, tiskovine koje su zadnjih mjeseci obilno pisale o premijerovim seksualnim skandalima, a koje on naziva komunističkima. Iz premijerova ureda zasad nije došao komentar na presudu u slučaju Mondadori, a Fininvest, kojemu je danas na čelu premijerova kći Marina Berlusconi, najavio je žalbu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene