Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud ukinuo jamstvo i tjeralicu za Mirjanom Marković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Srbije ponovo je, treći put, ukinuo odluku Okružnog suda o oduzimanju jamstva od 15 tisuća eura Mirjani Marković zbog neodazivanja na sudske pozive, kao i tjeralicu koja je bila raspisana za njom.

Kako je  priopćeno iz Vrhovnog suda Srbije, rješenje
Okružnog suda ukinuto je zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, "jer u njemu nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dani su nejasni i proturječni".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi s tjeralicama za Mirjanom Marković Slika nije dostupna Nova tjeralica za Mirjanom Marković

Prema stavu Vrhovnog suda, nema dokaza da je Mirjana Marković, optužena za zloupotrebe pri dodjeli stanova iz fonda srbijanske vlade, bila uredno pozvana na glavnu raspravu 23. ožujka ove godine, a prvostupanjski sud nije niti pokušao dostaviti poziv optuženoj na jedan od načina predviđenih Zakonom o kaznenom postupku.

Tjeralica, koja je i ranije bila raspisana, ukinuta je odlukom
Okružnog suda u ožujku ove godine, kako bi Markovićevoj bilo omogućeno da prisustvuje pogrebu njezina supruga Slobodana Miloševića, te je sud prihvatio jamstvo od 15 tisuća eura koje su dali njeni odvjetnici, kako bi tjeralica bila povučena.

Markovićeva, međutim, nije došla niti na pogreb u Požarevcu 18. ožujka, niti na suđenje 23. ožujka, te je Okružni sud potom odlučio da oduzme jamstvo i ponovo raspiše tjeralicu, ali je to rješenje početkom travnja ukinuo Vrhovni sud Srbije, zaključkom da "optužena nije uredno pozvana na glavnu raspravu", jer Zakon propisuje obvezno osobno dostavljanje poziva na glavnu raspravu, bez obzira na to ima li branitelja ili ne.

Istovjetnu odluku Okružnog suda viša instanca je ponovo poništila, zaključkom da dostavljanje poziva Mirjani Marković nije pokušano u postupku za pružanje međunarodne kazneno-pravne pomoći, s obzirom na tvrdnje da se Markovićeva nalazi u Moskvi.

U srpnju ove godine, Okružni sud je ponovo donio odluku u kojoj se, osim novog naloga za oduzimanje jamstva, navodi da se "za okrivljenom ima izdati tjeralica na osnovi rješenja o određivanju pritvora od 17. travnja 2003. godine, a tjeralicu će izdati MUP Srbije - Sekretarijat u Beogradu, Odjel za potrage i zamolnice", ali i to, treće po redu rješenje Okružnog suda, ukinuo je Vrhovni sud Srbije.

Protiv Mirjane Marković se vodi samo postupak zbog zloupotrebe pri dodjeli stanova: optužena je da je posredovala u dodjeli stana dadilji svoga unuka - ali se u javnosti spominjala i njena umiješanost u ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića 2000. godine, kao i ubojstvo vlasnika "Dnevnog telegrafa", novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Istragu o tom ubojstvu nedavno je preuzelo Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, a specijalni tužitelj Slobodan Radovanović, objašnjavajući ponovno aktiviranje tog postupka, kazao je da je sigurno da je Ćuruvija ubijen po nalogu vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene