Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske vlasti nisu željele 'namjerno uništiti' Jukos, bivšeg ruskog energetskog diva rasprodanog 2007. godine, ocijenio je Europski sud za ljudska prava, te istodobno odgodio donošenje odluke o milijardama dolara koje od ruske vlade potražuje ta bivša tvrtka.


Rusija nije 'sudila kako bi uništila Jukos' i kako bi se 'domogla aktive' te tvrtke, ocijenio je sud u Strasbourgu. No, sud je ipak zamjerio Moskvi što nije Jukosu 2000. godine dala dovoljno vremena da riješi svoja porezna pitanja. Predstavnici Jukosa obratili su se Europskom sudu za ljudska prava potražujući astronomsku svotu od 98 milijarda dolara odštete. Donošenje odluke o tom pitanju u utorak je sud odgodio.

Vlasni Jukosa bio je ruski oligarh Mihail Hodorkovski, vrlo kritičan prema Kremlju. On danas služi zatvorsku kaznu zbog utaje poreza, dosuđenu na suđenjima koje je oporba nazvala političkim procesima. Stečaj Jukosa proglašen je 2006., a u studenome 2007. rasprodan je u dijelovima na prijepornoj dražbi u korist države.

Suci u Strasbourgu osudili su Rusiju za kršenje prava vlasništva. Nisu, međutim, prihvatili optužbe predstavnika bivše tvrtke da je vlada pokrenula suđenja s ciljem preuzimanja tvrtke koju je Kremlj želio svjesno uništiti. (Hina)

Vezani članci Koronavirus u Moskvi, ilustracija Moskvu zahvatio novi val koronavirusa: Većina bolesnika ima indijski soj Ima jedan svijet (Foto: klyker.com) "Ima jedan svijet...": Zavirite u dubine interneta koje su trebale ostati skrivene