Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki udarac za kompaniju

Francuski sud potvrdio Uberovim vozačima status zaposlenika: Kompanija će morati plaćati više poreze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski sud zadao udarac Uberu presudom koja potvrđuje da se svaki Uberov vozač smatra zaposlenikom. Takva odluka mogla bi dovesti do prisilnog plaćanja niza poreza kojima Uber trenutačno nije podložan.

Najviši, Kasacijski sud Francuske priznao je pravo vozačima Ubera da ga se smatra zaposlenikom. Potvrđeno je to presudom koja bi mogla utjecati na tu američku poslovnu platformu te dovesti do zahtjeva da plaća više poreza i pogodnosti radnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

Sudska odluka mogla bi imati i posljedice za francusku širu "gig ekonomiju" jer se i druge aplikacije za taksi ili dostavu oslanjaju na samozaposlene vozače kojima se ne plaćaju zaposlenički troškovi i povlastice.

Takva odluka zapravo je potvrda prethodne odluke žalbenog suda kojom se vozač Ubera ne može kvalificirati kao samozaposleni poduzetnik jer ne može izgraditi vlastitu klijentelu ili odrediti cijene, što ga čini podređenim tvrtci.

"Pri povezivanju s Uberovom digitalnom platformom uspostavlja se odnos podređenosti između vozača i tvrtke", stoji u izjavi suda. "Dakle, vozač ne pruža usluge kao samozaposlena osoba, već kao zaposlenik."

Odluka bi mogla utrti put drugim vozačima da zatraže prekvalifikaciju svog radnog odnosa s tvrtkom Uber, koja trenutačno ne plaća niz poreza koji financiraju francuski socijalni sustav. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene