Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li platiti?

Mađarska dobila ogromnu kaznu: "Takvo ponašanje je znatna prijetnja"

Sud je naložio Mađarskoj plaćanje paušalnog iznosa od 200 milijuna eura i novčane kazne od milijun eura po danu zakašnjenja jer nije provela raniju presudu kojom je osuđena za kršenje prava azilanata.

Sud EU-a kaznio je u četvrtak Mađarsku novčanom kaznom od 200 milijuna eura zbog toga što nije provela raniju presudu kojom je osuđena za kršenje prava azilanata.

Sud EU-a je u prosincu 2020. presudio da Mađarska nije poštovala pravo Unije u području, među ostalim, postupaka za priznavanje međunarodne zaštite i vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom. Ta se povreda odnosila na ograničenje pristupa postupku međunarodne zaštite, nezakonito zadržavanje tražitelja azila te zaštite u tranzitnim zonama i povredu njihova prava na ostanak na mađarskom državnom teritoriju do konačne odluke o pravnom lijeku kao i na udaljavanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

Smatrajući da Mađarska još uvijek nije postupila u skladu s presudom iz 2020. (osim u pogledu tranzitnih zona koje je već zatvorila prije objave te presude), Europska komisija podnijela je novu tužbu zbog povrede obveze radi izricanja financijskih sankcija. Sud je u svojoj presudi utvrdio da Mađarska nije poduzela potrebne mjere za izvršenje presude iz 2020. Time Mađarska, povređujući načelo lojalne suradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike Unije u području međunarodne zaštite u njezinoj cijelosti kao i pravila o udaljavanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom.

Pročitajte i ovo Kolačići s cjepivom protiv bjesnoće Važno upozorenje Milijuni ovih kolačića past će iz aviona na tlo diljem Hrvatske: "Nemojte ih dirati!"

To ponašanje čini znatnu prijetnju za jedinstvo prava Unije koja iznimno teško ugrožava interese tražitelja azila i javni interes. Sud je stoga naložio Mađarskoj plaćanje paušalnog iznosa od 200 milijuna eura i novčane kazne od milijun eura po danu zakašnjenja, kaže se u priopćenju Suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene