U EU nepoželjni dizelaši (Foto: Dnevnik.hr) - 4
U EU nepoželjni dizelaši (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Sud u Berlinu u utorak je donio odluku da bi njemački glavni grad trebao uvesti zabranu prometovanja na nekim cestama za stare dizelaše čija emisija dušikovog oksida premašuje dozvoljene količine, javlja Reuters


Zabrana se odnosi na sva vozila koja imaju normu Euro 5 ili starije norme. Najnoviji, stroži standard je Euro 6.

Vezani članci Lori Loughlin (Foto: Getty Images) Lori Loughlin i suprug tvrde: "Nismo dali mito za kćerin upis na fakultet" Iseljavanje Hrvata (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) U Njemačku se iselila gotovo četiri Osijeka: Objavljene službene brojke, pogledajte koliko im je lani stiglo Hrvata

Sudski postupak je pokrenula udruga za zaštitu okoliša DUH koja traži zabranu za dizelaše s normom Euro 4 od kraja 2018., a Euro 5 od rujna 2019.

Predsjedavajući sudac Urlich Marticke je kazao da je, iako je razina dušikovog oksida u padu, zabrana prometovanja za stare dizelaše jedini način da se zagađenje svede na dozvoljene količine.

Priznanje Volkswagena 2015. da je u SAD-u varao na testovima za mjerenje emisija štetnih plinova dovela je do otkrića da su diesel vozila od više raznih proizvođača ispuštala veće količine štetnih plinova od uvedenih ograničenja.

U financijskoj prijestolnici Njemačke, Frankfurtu, ista zabrana stupa na snagu u veljači naredne godine. (Hina)