Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjetna vlast u Srbiji otpustila je u dvije subotičke škole dva profesora sa znanjem hrvatskog jezika i na njihovo mjesto namjerava uposliti ljude od kojih se ne zahtjeva poznavanje materinjeg jezika učenika hrvatskih odjela, zbog čega je u utorak prosvjedovalo vodstvo hrvatske manjine u toj zemlji.


Vodstvo hrvatske manjine u otvorenom pismu, upućenom u utorak predsjednicima država Srbije i Hrvatske te drugim visokim dužnosnicima, to naziva "do sada najgrubljim kršenjem prava hrvatske manjine na obrazovanje na materinjem jeziku" u Srbiji.

Vezani članci Bolnica - 2 Neke škole prelaze na online nastavu, a u bolnicama su sve veće gužve: ''Primjećujemo puno veći priljev bolesnika u našu hitnu službu'' Učenici u razredu, ilustracija Od ponedjeljka većina školaraca i dalje u učionicama: U osam županija nastava ipak na daljinu

Inspektori srbijanskog Ministarstva prosvjete naložili su
ravnateljima jedne osnovne škole i gimnazije raskidanje ugovora s profesorima povijesti i zemljopisa zbog toga što izvođenjem nastave na hrvatskom jeziku rade "preko norme".

"Pri tome uopće nisu vodili računa o tome da je riječ o nastavi na jeziku nacionalne manjine i da nije bilo drugih nastavnika i profesora koji su mogli nastavu izvoditi na ovome jeziku", navodi se u otvorenom pismu predsjednika DSHV-a Petra Kuntića i predsjednika HNV-a Branka Horvata.

Istodobno, zatraženo je da se raspišu natječaji za upražnjena radna mjesta pri čemu je ravnateljima škola naloženo da se od kandidata ne smije zahtijevati niti provjeravati poznavanje hrvatskoga jezika.

"Zbog ovakvih protuzakonitih odluka inspektora, nastava se iz ova dva predmeta sada ne odvija, čime već nastaje teška šteta za učenike", kaže se u pismu, i dodaje da će posljedice biti još teže ako nastavu budu održavali profesori bez znanja hrvatskog jezika.
Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji traži poništavanje "protuustavnih i nezakonitih naloga inspektora Ministarstva prosvjete koji su donijeti najgrubljim kršenjem Ustava Srbije, međudržavnoga Sporazuma o zaštiti manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o osnovama odgajanja i obrazovanja".

"Ovaj se potez prosvjetnih vlasti može protumačiti kao miniranje nastave na manjinskom jeziku, u ovom slučaju na hrvatskom jeziku", kaže predsjednik Hrvatskog akademskoga društva Slaven Bačić.

Redovitu nastavu na hrvatskom jeziku u nekoliko osnovnih škola u Subotici pohađa oko 200 učenika.

Uz velike napore hrvatske zajednice da nađe stručan kadar sa znanjem hrvatskog jezika u jesen prošle godine otvoren je i prvi hrvatski gimnazijski razred u kojemu je 15 učenica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju