Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iznimno vjerojatno'

Studija: Ljudi su odgovorni za globalno zagrijavanje i ekstremne vremenske prilike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji se bave klimatskim promjenama sve su sigurniji da je čovjek odgovoran za globalno zagrijavanje, dizanje razine mora i razne ekstremne vremenske prilike, vidi se iz još neobjavljena izvještaja utjecajnog stručnog tijela.

Novinar Reutersa dobio je nacrt toga izvještaja koji će se još mijenjati, a konačna se verzija očekuje krajem 2013. Iz njega se vidi da se predviđalo kako će do 2100. globalni porast prosječne temperature od predindustrijskog doba biti veći od 2 Celzijeva stupnja, a on će doći do 4,8 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Problem nedostatka cjepiva Dok traje bitka oko cjepiva: U svijetu su čak četiri tisuće mutacija koronavirusa, spominje se i mogući slovenski soj Malostonski zaljev (Foto: Dnevnik.hr) Ugrožen Malostonski zaljev: Školjkari trpe veliku štetu zbog norovirusa, a sada kamenicama prijeti nova opasnost

>> Produžen UN-ov plan protiv globalnog zagrijavanja

'Iznimno je vjerojatno da su ljudske aktivnosti izazvale više od polovine uočenog porasta globalne prosječne površinske temperature od pedesetih godina dvadesetog stoljeća', kaže se u nacrtu izvještaja Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC).

'Iznimno vjerojatno' u jeziku IPCC-a znači da je razina vjerojatnosti najmanje 95 posto. Iduća je razina 'gotovo sigurno', a to znači 99 posto, što je za znanstvenike najveća moguća sigurnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene