Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog nezadovoljstva trendom opadanja zaštite pri spolnom odnosu, južnoafričko ministarstvo zdravstva odlučilo je studentima nuditi besplatne prezervative različitih boja i mirisa.


Studenti južnoafričkih sveučilišta odsad će besplatne prezervative dobivati u cool inačici, u bojama, namirisane i u privlačnom pakovanju, objavilo je ministarstvo zdravstva nezadovoljno trendom opadanja zaštite pri spolnom odnosu u toj zemlji najviše pogođenom epidemijom AIDS-a.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Za budućnost Imunološkog zavoda osigurano 30 milijuna kuna: ''Trebat će još toliko novca, ali i to već imamo u planu'' Stjepan Toplonjak (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Sindikati zdravstva traže 7 posto od 1. rujna: "Očekujemo od Vlade da to prihvati, u suprotnom idemo u štrajk"

'Prezervativi dostupni na tržištu zastarjeli su i ne privlače mlade', a proizvod prodaje njegovo privlačno pakiranje, zatim boja i miris i sve to mora postati 'cool', kaže glasnogovornik ministarstva Joe Maila.

JAR: U trbuhu mu pronašli 220 dijamanata

Kampanja će početi u svibnju u državi u kojoj je 6,4 milijuna Južnoafrikanaca ili 12,2 posto stanovnika bilo seropozitivno 2012., prema službenim podacima. Južnoafrikanci su sve skloniji mijenjanju partnera, prema studiji koja pokazuje opći pad uporabe prezervativa od 2008., kao i porast broja zaraženih virusom HIV (gotovo 470.000 u 2012., prema 370.000 u 2011.) Samo trećina ispitanika (36,2 posto) izjavila je da je koristila prezervativ pri zadnjem spolnom odnosu, dok je 2008., taj broj iznosio 45,1 psoto.

U Južnoj Africi strah od smrtnosti oboljelih od AIDS-a u padu je zbog distribucije antiretrovirusnih lijekova pa su se ljudi znatno opustili kad je riječ o primjeni mjera zaštite od zaraze virusom HIV. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook