Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najneugodnije iskustvo

IZBACILI GA IZ ZRAKOPLOVA 'Magična' riječ pokrenula je cijelu uzbunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački izbjeglica koji studira u SAD-u izbačen je iz aviona, nakon što je počeo pričati na arapskom.

Na putu iz Los Angela, gdje je bio na konferenciji na kojoj je kao student mogao postaviti pitanje glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, u Oakland, irački student u SAD-u Khairuldeen Makhzoomi doživio je diskirminaciju u punom smislu te riječi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje Ilustracija Priopćio NORAD Ruski vojni zrakoplovi uočeni iznad Aljaske

Khairuldeen je rekao kako je, nakon što je sjeo na svoje sjedalo u avion nazvao strica, inače iračkog političkog analitičara kojemu je želio ispričati što se sve događalo na konferenciji.

Budući da su pričali na arapskom, žena koja je sjedila ispred njega, čini se, počela je osjećati nelagodu. Kahiruldeen je to primijetio i zamolio strica da završe razgovor kazavši mu da će ga nazvati kada sleti. Pri tom je upotrijebio arapsku frazu kojom se izražava nada da će se nešto dogoditi, u ovom slučaju da će Bog dati da sve prođe u redu s letom i da će sigurno sletjeti.

'Magična' riječ koja je, tumači mladić, potaknula ženu ispred njega da uzbuni avionsko osoblje bila je - 'Inšalah'.

Khairuleenu je ubrzo prišlo osoblje i zamolilo ga da izađe iz aviona. U sve se umiješala policija, a bili su pozvani i agenti FBI-ja. Nakon što su o ovom događaju obaviješteni mediji, policija je objavila priopćenje u kojem su napisali kako su putnici čuli mladića da tijekom telefonskog razgovora spominje naziv jedne terorističke skupine, ali da je pušten jer nije prekršio ni jedan zakon.

'Izjava koju je izrekao nije bila protuzakonita, ništa nije upućivalo na prijetnje ili bilo što slično te je pušten', rekli su u aerodromskom osiguranju za AP.

Khairuleen priznaje da je u razgovoru sa stricem spomenuo Islamsku državu jer je s njim razgovarao o pitanju kojeg je postavio Ban Ki-moonu na konferenciji s koje se vraćao iz Los Angelesa. Glavnom tajniku UN-a, naime, postavio je pitanje upravo o toj ozloglašenoj organizaciji.

'Bio sam veoma uzbuđen zbog tog događaja, pa sam nazvao ujaka da mu sve ispričam', kazao je ovaj irački student.

U aviokompaniji iz čijeg je zrakoplova izbačen ovaj Iračanin, kazali su kako su bili primorani na odluku o ispraćanju u skladu s federalnim procedurama. Također su izrazili žaljenje što su putniku uzrokovali 'manje pozitivno iskustvo'. Dodali su da bi voljeli razgovarati s njim o ovom slučaju te da su već nekoliko puta pokušali stupiti s njim u kontakt.

Prilikom intervjua za CNN, tijekom kojeg mu je pročitana isprika aviokompanije Southwest, bilo je prilično jasno da mu incident koji se dogodio prije desetak dana i dalje ostavlja gorak okus u ustima. Komentirao je samo kako je sve to posljedica islamofobije, ozbiljnog problema s kojim se u ovim trenucima suočava zemlja u kojoj živi.

Makhzoomi je u SAD s obitelji kao izbjeglica došao 2010. Njegov otac, bivši irački diplomat Khalid Makhzoomi bio je zatvorenik Abu Ghraiba za vrijeme vladavine Sadama Huseina te je ondje i pogubljen prije dolaska Amerikanca 2003.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene