Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određen mu pritvor

Strojovođa OPTUŽEN za kaznena djela povezana s izazivanjem nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strojovođa vlaka koji je iskočio iz tračnica u Španjolskoj i pri čemu je poginulo 78 osoba, službeno je u pritvoru, izvijestila je španjolska policija.

Francisco Jose Garzon Amo, strojovođa kobnog vlaka, nalazi se pod prismotrom policije dok se oporavlja od nesreće u bolnici, a sada je i optužen za kaznena djela povezana s izazivanjem željezničke nesreće u Španjolskoj u kojoj je poginulo 78 osoba, a preko stotinu ih je ozlijeđeno, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Tvrtka Enna Transport Sudar kod Novske Tvrtka demantirala optužbe Sindikata o strojovođi teretnog vlaka: "Signalizacija je bila u redu. Zvao je prometnika, ali ga nije mogao dobiti" Slika nije dostupna Željeznička nesreća u Španjolskoj AUDIO ISKAZ STROJOVOĐE: 'Nisam toliko lud da ne bih prikočio!'

>> Španjolska: 78 mrtvih u najtežoj željezničkoj nesreći u zadnjih 40 godina

Jaime Iglesias, šef galicijske policije potvrdio je kako je u nesreći poginulo 78 osoba, a ne 80, kako se ranije izvještavalo.

Prebrza vožnja najvjerojatnije je uzrok iskakanja vlaka u srijedu navečer. Kako piše dnevnik El Pais, strojovođa je u razgovoru putem radioveze priznao da je u opasni zavoj ušao brzinom od 190 km/h na dijelu pruge na kojemu je ona ograničena na 80 km/h. Na snimci poziva hitnim službama nedugo nakon nesreće, Garzon je prema pisanju The Guardiana, rekao 'Trebao sam voziti 80 km/h, a vozio sam 190 km/h. Nadam se da nema mrtvih.'

Kako navodi državni tajnik za promet Rafael Catala, 'nesreća koja se dogodila sinoć u Santiagu de Compostelli povezana je, čini se, s nepoštovanjem propisane brzine', a tu su pretpostavku uglavnom preuzeli i španjolski mediji. 'No još moramo pričekati rezultate sudske istrage i istrage koju provodi povjerenstvo ministarstva' prometa, dodao je.

Na samom mjestu nesreće poginule su 73 osobe, dok ih je petero preminulo u bolnici.

Riječ je o najtežoj željezničkoj nesreći u Španjolskoj u posljednjih 40 godina zbog koje je u pokrajini Galiciji proglašena sedmodnevna, a u cijeloj Španjolskoj trodnevna žalost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene