Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teže i ugostiteljima

Crna Gora ponovo proglasila epidemiju i uvela drastične mjere: Maske na otvorenom moraju nositi i djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Crne Gore proglasila je epidemiju na cijelom teritoriju te objavila nove smjernice i pravila. Najviše se ističe zabrana rada noćnih klubova, ograničavanje kretanja i stroge mjere ugostiteljima.

Vlada Crne Gore najavila je nove mjere borbe s pandemijom koronavirusa. Iako su bili jedna od poslijednjih zemalja u koju je stigao koronavirus, broj slučajeva zaraze u zemlji je 1920, a u poslijednja 24 sata zabilježeno je čak 98 novih slučajeva zaraze što je jedan on najvećih skokova od izbijanja epidemije.

Pročitajte i ovo Koronavirus u susjedstvu - Videozid - 9 dok se Mi otvaramo Detaljan vodič stanja s koronavirusom u našem okruženju: Doznajte tko ima policijski sat, gdje traje lockdown, a kod koga mjere popuštaju Popuštanje mjera: Ilustracija - 1 Blago popuštanje Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih

Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo ponovo proglasiti epidemiju koronavirusa na području cijele države.

Kako su iz crnogorske vlade objavili  na Twitter profilu, na cijelom području države proglašena je epidemija COVID-19, a od srijede će shodno tome početi i primjena novih mjera. One će obuhvaćati obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, a obaveza uključuje i djecu stariju od sedam godina.

Nadalje, javna okupljanja bit će dozvoljena uz maksimalno četrdeset osoba na otvorenome, a do najviše dvadeset osoba u zatvorenom prostoru.

Zabrana rada noćnih klubova, zabrana organiziranja svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava produžena je do šestog kolovoza. Produžena je i zabrana glazbe uživo u ugostiteljskim objektima do tridesetog srpnja.

Što se tiče regionalnih mjera, u nekim su općinama zadana nova radna vremena, pa će tako ugostiteljski objekti raditi od 6-22 sati, a po općinama se donijela i odluka da se građani smiju kretati vani do 22 sata, umjesto do dosadašnjih 18.

U teže pogođenim općinama propisano je da u ugostiteljskim objektima smije biti maksimalno dvije osobe za stolom unutar objekta, a četvoro na terasama. Posao će se obavljati bez samoposluživanja i šankova uz razmak između stolova od najmanje dva metra.

Podsjetimo, zbog rasta broja aktivnih slučajeva zaraze i utrostručenja broja smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom, Europska unija je ranije ovog mjeseca skinula Crnu Goru s liste sigurnih zemalja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene