Ukrajinci su prosvjedovali zbog ubojstva dječaka (Foto: AFP)
Ukrajinci su prosvjedovali zbog ubojstva dječaka (Foto: AFP) Foto:Afp

Dvojica ukrajinskih policajca uhićena su u utorak zbog sumnje da su ubili petogodišnjeg dječaka dok su pijani pucali u limenke i boce u dvorištu stambene zgrade, rekli su službenici.


Dječak Kyrylo Tliavov prošlog je tjedna odveden u bolnicu s ozljedom glave te je kasno u ponedjeljak preminuo. Njegova smrt potaknula je građane na prosvjed ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova s bakljama i plakatima na kojima je pisalo "policija ubija ljude".

Vezani članci Gladne djevojčice u Ukrajini (Foto: Facebook/dnipropolice) - 1 Kuća strave u Ukrajini: Majka izgladnjivala djevojčice od jedne i pet godina - "Jele su stiropor, tapete i kosu" Tvornica u Kalinovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Krenuli su iz garaže, a danas zapošljavaju 400 ljudi: Njihove strojeve za čišćenje snijega kupuju i Skandinavci

Načelnik pokrajinske policije u Kijevskoj regiji gdje se incident dogodio, 80 km od glavnog grada, podnio je ostavku i zatražio premještaj u regiju Donbas u kojoj se Ukrajina bori s proruskim separatistima.

Kasno u utorak, nekoliko stotina prosvjednika okružilo je ulaz u regionalnu policijsku upravu u gradu Pereyaslav-Khmel'nyts'kyiju, zapalivši baklje i dimne pelete te zahtjevajući ostavke čitavog vodstva regionalne policije.

Slično okupljanje održano je i u centru Kijeva gdje je nekoliko stotina prosvjednika zatražilo da odstupi i ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. On nije komentirao slučaj.

Ukrajinska policija već je ranije bila metom masovnih prosvjeda, uključujući one 2012. kada su policijski službenici optuženi za pomaganje u prikrivanju slučaja silovanja i ubojstva 18-godišnje djevojke jer su roditelji napadača imali političke veze.

Borba protiv korupcije u ukrajinskoj policiji bio je prioritet vodstva koje je na vlast došlo nakon prosvjeda na Majdanu 2014. kojim je srušen proruski predsjednika, no kritičari tvrde kako promjene nisu bile dosljedne. (Hina)