Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smaknu svakoga tko se ne želi boriti

Strava u Faludži: 20.000 djece taoci i živi štitovi islamistima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračka vojska opkolila je Faludžu i očekuje se kako će uskoro vratiti kontrolu nad gradom 50-ak kilometara zapadno od Bagdada. No, u gradu se nalazi oko 50.000 civila, od kojih je čak 20.000 djece, a koje militanti Islamske države koriste kao žive štitove.

Iračke snage u prošli su ponedjeljak pokrenule veliku operaciju zauzimanja grada Faludže, 50 kilometara zapadno od Bagdada, grada koji je od siječnja 2014. pod kontrolom Islamske države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAŠNI DETALJI TORTURE DŽIHADISTA Žene tukli motkama i lancima, ovako su reagirale u trenutku kad su oslobođene Slika nije dostupna Velika ofenziva Irak: U zračnom napadu u Faludži ubijen zapovjednik IS-a

Očekuje se kako će iračka vojska uskoro ući u grad koji drži  između 500 i 1.000 boraca IS-a. U gradu je zatočeno još oko 50.000 civila, od kojih je 20.000 djece, javlja CNN.

Džihadisti zabranjuju stanovnicima da pobjegnu, odredi smrti Islamske države imaju zapovjed ubiti bilo koga tko pokušava pobjeći iz grada ili  ako ga vide da maše bijelom zastavom u znak predaje. ISIL koristi na stotine obitelji kao žive štitove u centru grada, a muškarce i dječake koji odbiju boriti se za Islamsku državu čeka momentalno smaknuće, izvijestio je UN.

'Ovo će biti teška borba', kazao je umirovljeni general pukovnik i vojni analitičar Mark Hertling za CNN. 'Iračka vlada kaže da će sve biti gotovo za dva dana, ali sumnjam. Mislim da će trebati puno više.

Iračkoj vojsci zračnim napadima pomaže i koalicija predvođena SAD-om.

Vraćanje Faludže pod nadzor irake vlade bio bi težak udarac za Islamsku državu, obzirom da je zauzimanje tog grada početkom 2014. godine, džihadistima predstavljalo prvi spektakularan vojni uspjeh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene