Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac za kancelarku?

Stranke vlade Angele Merkel doživjele težak poraz u Bavarskoj

Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Demokršćani i socijaldemokrati, koji u Njemačkoj na saveznoj razini tvore vladu, doživjeli su prema prvim izlaznim anketama težak poraz na pokrajinskim izborima u nedjelju u Bavarskoj, javlja javni servis ARD.

Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, osvojila je 35,5 posto glasova što je najslabiji rezultat u posljednjih 60 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 poginulih, 81 ozlijeđena osoba NESLUŽBENO Otkriven uzrok tragične nesreće u Njemačkoj Slika nije dostupna 'Ovako više ne ide' OVOME SE MERKEL NIJE NADALA Pred njena vrata poslao bus s izbjeglicama

Na posljednjih pokrajinskim izborima prije pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je prema anketama instituta Dimap za ARD 10 posto glasova što je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na poslijeratnim izborima.

Druga po snazi je stranka Zeleni koja je s 18 posto osvojila gotovo dvostruko veći broj glasova nego na posljednjim izborima.

Desno populistička Alternativa za Njemačku je osvojila 11 posto glasova što je slabije od očekivanog. Otprilike isti broj glasova osvojila je skupina Slobodni birači.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Ljevica, prema prvim anketama, nisu uspjele ući u bavarski parlament.

Prema prvim analizama najizglednija je koalicija između CSU-a i Slobodnih birača koja bi prema trenutnim rezultatima imala tijesnu prednost u parlamentu.

Poraz demokršćana u Bavarskoj smatra se i teškim udarcem za politiku kancelarke i predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene