Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Austriji

Stranka Joerga Haidera pobjeđuje u Koruškoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka BZOe bivšeg povijesnog vođe austrijske ultradesnice Joerga Haidera koji je poginuo u listopadu, pobijedila je na regionalnim izborima u Koruškoj, prema prvim privremenim rezultatima.

Prema procjenama instituta ARGE, nakon prebrojavanja 10 posto glasačkih listića, Savez za budućnost Austrije (BZOe) je osvojio 43 do 44 posto glasova, što je nešto više nego na posljednjim izborima 2004., kada je Haider osvojio 42,4 posto glasova birača.

Pročitajte i ovo Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je"

Protivno posljednjim anketama koje su najavljivale tijesnu pobjedu BZOe-a i socijaldemokrata iz SPOe-a, partnera u regionalnoj vladi na odlasku, potonji su pretrpjeli velik poraz. I dalje prema predviđanjima, SPOe je dobio tek 29 do 30 posto glasova, što je devet posto manje nego u 2004. Kako navodi institut Sora, koji je proveo istraživanje za javnu televiziju ORF, razlika je još i veća, pa BZOe dobiva 45,8 posto, a SPOe 28,6 posto.

Po procjeni ARGE-a, konzervativci iz OeVP-a proći će bolje nego 2004., s 15 do 16 posto. Naprotiv, druga stranka krajnje desnice FPOe i zeleni nisu sigurni da će proći prag od 5 posto nužan za ulazak u parlament u Klagenfurtu. Ovom pobjedom, ako ju potvrde konačni rezultati, BZOe ojačava svoj položaj u Koruškoj.

Na regionalnim izborima u Salzburgu, na sjeveru zemlje, SPOe na vlasti je uz nešto slabiji rezultat obranio prvo mjesto u utrci s partnerom iz široke koalicije OeVP-a, prema procjeni ARGE-a i Sore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene