Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranka BZOe bivšeg povijesnog vođe austrijske ultradesnice Joerga Haidera koji je poginuo u listopadu, pobijedila je na regionalnim izborima u Koruškoj, prema prvim privremenim rezultatima.


Prema procjenama instituta ARGE, nakon prebrojavanja 10 posto glasačkih listića, Savez za budućnost Austrije (BZOe) je osvojio 43 do 44 posto glasova, što je nešto više nego na posljednjim izborima 2004., kada je Haider osvojio 42,4 posto glasova birača.

Vezani članci Ivan Penava predstavio novu stranku Penava osnovao stranku, dobrobit Vukovara usporedio s Banovinom: ''Ako vam je potres bio poziv za reakciju, vjerujte mi, ovo je 10 puta gore'' Slika nije dostupna Afera Hypo: Na saslušanju i udovica Joerga Haidera

Protivno posljednjim anketama koje su najavljivale tijesnu pobjedu BZOe-a i socijaldemokrata iz SPOe-a, partnera u regionalnoj vladi na odlasku, potonji su pretrpjeli velik poraz. I dalje prema predviđanjima, SPOe je dobio tek 29 do 30 posto glasova, što je devet posto manje nego u 2004. Kako navodi institut Sora, koji je proveo istraživanje za javnu televiziju ORF, razlika je još i veća, pa BZOe dobiva 45,8 posto, a SPOe 28,6 posto.

Po procjeni ARGE-a, konzervativci iz OeVP-a proći će bolje nego 2004., s 15 do 16 posto. Naprotiv, druga stranka krajnje desnice FPOe i zeleni nisu sigurni da će proći prag od 5 posto nužan za ulazak u parlament u Klagenfurtu. Ovom pobjedom, ako ju potvrde konačni rezultati, BZOe ojačava svoj položaj u Koruškoj.

Na regionalnim izborima u Salzburgu, na sjeveru zemlje, SPOe na vlasti je uz nešto slabiji rezultat obranio prvo mjesto u utrci s partnerom iz široke koalicije OeVP-a, prema procjeni ARGE-a i Sore.