Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kult Haidera se širi

Haider popularniji nego ikada dobio spomenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski mediji pišu o Haiderovu kontroverznom životu, smrti te 'luđačkom kultu u Koruškoj'.

Prva godišnjica smrti austrijskoga političara Joerga Haidera, vođe austrijske ekstremne desnice, obilježena je u Koruškoj otkrivanjem spomenika na mjestu prometne nesreće u kojoj je poginuo, a prije dva dana otvorena je i izložba o njegovu životu. Spomenik je danas otvorio Haiderov nasljednik na dužnosti zemaljskoga poglavara Koruške Gerhard Doerfler, naglasivši da Haider austrijsku politiku nije samo oblikovao nego i demokratizirao.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Slovenska manjina Haidera usporedila s Hitlerom

>> Haider je bio biseksualac i imao je vezu sa suradnikom?

U muzeju Bergbau, na 'sveobuhvatnoj' izložbi posvećenoj Haideru, prema političkim promatračima, nema ni spomena o Haiderovim antisemitskim ispadima ili nacističkoj prošlosti - njegovi roditelji bili su simpatizeri Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke, a otac mu je bio i član Hitlerovih jurišnih odreda.

Austrijski mediji ovih dana, a posebice u nedjelju opširno pišu o Haiderovu kontroverznom životu, smrti i kultu te, kako se naglašava, 'luđačkom kultu u Koruškoj'. Tako je dnevni list Wiener Zeitung, pod naslovom 'Haider popularniji nego ikad' napisao kako nitko u Koruškoj ne želi vjerovati da je Haider poginuo u prometnoj nesreći zbog alkoholiziranog stanja (izmjereno je 1,7 posto promila alkohola u krvi) nego da je bio žrtva urote i atentata.

>> 'Automobil je možda bio sabotiran a Haider ubijen'

Na pokrajinskim izborima održanim u ožujku njegova stranka BZOe, koja je kampanju vodila koristeći se njegovim slikama, dobila je 45 posto glasova, koliko nikad nije osvojio ni sam Haider. Izvan Koruške, Haiderov utjecaj već je izblijedio: njegova stranka više nema predstavnika ni u jednoj pokrajinskoj skupštini. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene