Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Oko rijeke Okavango

Životinje bi došle na pojilišta i uginule: Znanstvenici otkrili što stoji iza tužnih slika stotina preminulih slonova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva trupla preminulih slonova nađena su u Bocvani između svibnja i lipnja ove godine.

Toksini koje su prouzrokovale mikroskopske alge u vodi uzrokovali su smrt stotine slonova u Bocvani, zemlji u kojoj živi oko trećine populacije te izumiruće životinje, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stroga regulacija Ako piješ, ne jaši: Slonovi dobivaju osobne iskaznice, kraće radno vrijeme... Slika nije dostupna ne mogu ga se riješiti Slon srušio kuhinjski zid i napravio si "drive-through" prozor na obiteljskoj kući: "Opet je došao kuhati"

Prva trupla uočena su u delti rijeke Okavango između svibnja i lipnja. Vlasti kažu kako je od tada preminulo 330 slonova koji su pili vodu zagađenu bakterijom. 

Slonovima su ostavljene kljove, pa je krivolov odmah isključen kao uzrok smrti. Cijanobakteria, ili modro-zelena alga, pojavljuje se u stajaćim vodama. Intenzivno razmnožavanje dovodi do pojave koja se zove vodeni cvijet. Znanstvenici upozoravaju na to da će klimatske promjene dovesti do češćih pojava te bakterije s obzirom na to da preferiraju topliju vodu. 

Otkriće da je ta bakterija uzrok smrti dolazi nakon višemjesečnih istraživanja u laboratorija u JAR-u, Kanadi, Zimbabveu i SAD-u. Mnogi mrtvi slonovi nađeni su na pojilištima, ali znanstvenici nisu vjerovali da je svijet algi krivac za njihovu smrt jer se alge pojavljuju uz obale voda, a slonovi piju iz sredine.

"Naši posljednji testovi detektirali su da se radi o cijanobakteriji nađenoj u vodi", otkrio je Mmadi Reuben  iz Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove na konferenciji za medije u ponedjeljak.

"No na mnogo pitanja još nema odgovora. Zašto su preminuli samo slonovi i zašto samo na tom području? Sve istražujemo", rečeno je na konferenciji. 

Niall McCann iz britanske dobrotvorne organizacije National Park Rescue rekao je BBC-ju kako su prva trupla slonova u svibnju uočili lokalni zaštitari koji su u trosatnom letu uočili čak 169 lešina.   

AFP koji je objavio fotografije upravo te organizacije piše kako su snimljene u svibnju.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene