Tajna je to koja je tisućama godina bila skrivena od pogleda, nekoliko metara pod zemljom.


Britanski arheolozi došli su do čudesnog otkrića nedaleko od Stonehengea. Tajna je to koja je tisućama godina bila skrivena od pogleda, nekoliko metara pod zemljom, a riječ je o 90 masivnih kamenih stupova, koji su dio "super-hengea", odnosno velikog brata Stonehengea.

Vezani članci Štrajk radnika hitne pomoći - 2 U štrajku hitna služba i bolničari, vozila će morati preuzeti vojska: "Ne napijajte se i ne stvarajte situacije koje bi zahtijevale medicinsku skrb" Bolnica u Belfastu Širi se infekcija: Prijavljena još jedna smrt djeteta povezana s bakterijskom zarazom

Ogroman ritualni hram koji datira iz doba Stonehengea otkriven je ispod zemlje neposredno do zida koji datira iz kamenog doba, a Englezi ga zovu Durrington Walls. Riječ je o zakrivljenoj strukturi pored koje je locirano čak 90 masivnih samostojećih kamenih stupova, koji su nekoć sezali pet metara u visinu.

Arheolozi zapravo ne znaju zašto je ta struktura izgrađena, ali su sigurni da ništa slično tome ne postoji u svijetu, prenosi Telegraph.

Vjeruje se da je struktura, koja je oblika slova "C", služila kao ruta za ritualno hodočašće te da potječe iz istog vremenskog perioda kao i Stonehenge, odnosno da je izgrađen prije 4500 godina u neolitskom periodu.

Nova teorija o jednom od najtajanstvenijih mjesta na Zemlji!

"Doista je to nevjerojatno. Jednostavno je ogromno. To je doista jedan od najvećih arheoloških monumenata u Europi i u potpunosti je jedinstven", istaknuo je porfesor Vince Gaffney sa Sveučilišta Bradford.

Gaffney kaže kako arheolozi još ne mogu reći o kakvom je kamenu riječ, jer se još uvijek nalazi pod zemljom, no visina odgovara kamenju Stonehengea pa britanski arheolozi pretpostavljaju da je riječ o istoj vrsti kamena.

"Te su građevine bile vrlo teatralnog araktera. To je dizajn koji je za cilj imao ostaviti duboke impresije i osjećaj moći", dodaje Gaffney.

Durrington Walls je smješten pored rijeke Avon kod Amesburyja i promjer mu je 500 metara. okružen je jarkom širine 16,5 metara i visine više od jednog metra te je izgrađen s istim poravnanjem na ljetni solsticij, kao i sam Stonehenge.

Arheolozima iz Bradforda pomaže i tim međunarodnih stručnjaka koji najmodernijom tehnologijom mapiraju čitav teren oko Stonehengea, u sklopu projekta "Stonehenge Hidden landscapes".

"Sve što znamo prethodno o krajoliku Stonehengea morat će biti ponovno napisano, kao i sve o samim pronađenim monumentima", smatra Paul Garwood, viši predavač arheologije na Sveučilištu Birmingham i glavni pretpovjesničar na projektu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju