Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIO POVIJESTI

Komadić plijesni platio više od sto tisuća kuna, a vrijedi i puno više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzorak zatvoren u stakleni disk prodan je ovog tjedna u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams, a imao je i naljepnicu s popratnim tekstom, koju je potpisao jedan od najznačajnijih znanstvenika modernog doba.

Ovog je tjedna u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams jedan kupac za sićušni komadić plijesni platio gotovo 15 tisuća dolara. Prije no što se upitate je li kupac sišao s uma trebali biste znati važnu činjenicu - riječ je o kapsuli izvorne kulture plijesni na kojoj je Alexander Fleming radio kada je otkrio penicilin.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Zatvorena u stakleni disk, kapsula ima naljepnicu na kojoj je ispisano "uzorak iz kojeg je izdvojen penicilin", a potpisao ju je sam Fleming. Uzorak potječe iz zbirke Flemingove nećakinje Mary Anne Johnston, prenose svjetski mediji.

Penicilin je praktički prvi antibiotik, a i danas se najviše primjenjuje. Dobiva se od kultura plijesni Penicillium notatum, Fleming ga je otkrio 1928. godine, a masovna proizvodnja započela je 1942. u SAD-u i Engleskoj.

Nakon svog otkrića Fleming je razdijelio male kapsule s uzorcima plijesni istaknutim osobama toga doba. U Bonhamsu tvrde da su ih imali i papa Pio XII., kao i Winston Churchill, Marlene Dietrich i Elizabeta, kraljica majka. Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., navodno je dobio više primjeraka.

Ovotjedni kupac, čije ime nije objavljeno, prilično je dobro prošao - godine 1996. farmaceutska tvrtka Pfizer kupila je sličan uzorak za čak 51.000 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene