Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzorak zatvoren u stakleni disk prodan je ovog tjedna u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams, a imao je i naljepnicu s popratnim tekstom, koju je potpisao jedan od najznačajnijih znanstvenika modernog doba.


Ovog je tjedna u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams jedan kupac za sićušni komadić plijesni platio gotovo 15 tisuća dolara. Prije no što se upitate je li kupac sišao s uma trebali biste znati važnu činjenicu - riječ je o kapsuli izvorne kulture plijesni na kojoj je Alexander Fleming radio kada je otkrio penicilin.

Vezani članci Slika nije dostupna Ponuda za SUPERBOGATE - Dobivaju vize za 23 milijuna kuna! Slika nije dostupna FOTO Lovio ribu i mislio da je naišao na truplo, a kad ono...

Zatvorena u stakleni disk, kapsula ima naljepnicu na kojoj je ispisano "uzorak iz kojeg je izdvojen penicilin", a potpisao ju je sam Fleming. Uzorak potječe iz zbirke Flemingove nećakinje Mary Anne Johnston, prenose svjetski mediji.

Penicilin je praktički prvi antibiotik, a i danas se najviše primjenjuje. Dobiva se od kultura plijesni Penicillium notatum, Fleming ga je otkrio 1928. godine, a masovna proizvodnja započela je 1942. u SAD-u i Engleskoj.

Nakon svog otkrića Fleming je razdijelio male kapsule s uzorcima plijesni istaknutim osobama toga doba. U Bonhamsu tvrde da su ih imali i papa Pio XII., kao i Winston Churchill, Marlene Dietrich i Elizabeta, kraljica majka. Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., navodno je dobio više primjeraka.

Ovotjedni kupac, čije ime nije objavljeno, prilično je dobro prošao - godine 1996. farmaceutska tvrtka Pfizer kupila je sličan uzorak za čak 51.000 dolara.