Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaje li se Sjever?

Što će biti na kraju priče o sukobu ovog Davida i Golijata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je jednom od najimućnijih kineskih investitora Huangu Nubou, Island kojem je ekonomija značajno oslabljena, odbio zahtjev za kupnjom 300 kvadratnih kilometara zemlje na sjeveru otoka, podsjetilo je to na borbu Davida protiv Golijata. Međutim, ova priča mnogo je dublja.

Prošlog je studenog Huang Nubo, 'težak' više od jedne milijarde dolara pokušao kupiti 300 kvadratnih kilometara zemlje na sjeveru Islanda (površina Islanda iznosi oko 103.000 kvadratnih kilometara). Objasnio je to željom da investira u islandski turizam koji će privlačiti sve bogatije i zabave željne kineske turiste. Obećao je da će na golemom kupljenom području izgraditi hotele, golf terene, pistu za slijetanje privatnih zrakoplova, zabavne parkove za turiste… Islanđani, čiji je BDP rastao za oko mršavih jedan posto (kineski za oko osam), neuvjereni u ovu priču, ljubazno su odbili projekt vrijedan 200 milijuna dolara. Postojala je naime, sumnja da se iza priče o turističkom odredištu nalazi i ona vojno strateške prirode.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> Počele prve zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine

Ovih dana kineski premijer Wen Jiabao putuje sjeverom Europe i lobira za kineske interese. Prva mu je stanica Island na kojem će se zadržati nekoliko dana. Island je članica Arktičkog vijeća koje pitanja oko Arktika rješavaju konsenzusom. Osim Islanda članice su još SAD, Kanada, Danska, Norveška, Švedska, Finska i Rusija.

Velike energetske rezerve na Arktiku, jednom od posljednjih mjesta koje još nitko nije stavio pod svoj suverenitet, na sastanku u petak bile su glavna tema razgovora Kineza i Islanđana, izvijestile su agencije. Međutim, trn u oku Kine su ambicije velikih sila prema Arktiku. 'Države bliže Arktiku, kao što su Island, Rusija, Kanada i još nekoliko europskih zemalja mogle bi poželjeti da Arktik postane privatan. Ali Kina smatra da je to javno područje, poput Mjeseca', rekao je Cui Hongjian, voditelj europskog odjela na kineskom Institutu za međunarodne studije, prenio je AFP.

Kineski se strahovi temelje, između ostalog, i na pojačanim vojnim aktivnostima na tom području. The Wall Street Journal izvijestio je kako su prije dva mjeseca ondje velike vojne vježbe održali SAD, Kanada i Danska, dok je Norveška prošlog mjeseca u jednoj od najvećih vježbi 'Cold Response' izgubila pet vojnika nakon što se srušio njihov avion u blizini Švedske planine Kebnekaise.

Od tud i bojazan da namjere kineskog poduzetnika nisu samo ekonomske prirode. Strahuje se naime, da bi područje Islanda kojem bi raspolagao nakon što bi ga kupio mogla postati kineska vojna baza.

'Kina je pouzdan prijatelj'

No, kako tvrde Islanđani, kineski ih je premijer tijekom posljednjeg susreta uvjerio da je Kina voljna doprinijeti miru, stabilnosti i održivosti arktičke regije. Prilikom susreta islandske premijerke Johanne Sigurdardottirae i njezinog kineskog kolege Wena Jiabaoa, Sigurdardottira je kazala kako je Kina 'pouzdan prijatelj'. Na sastanku s islandskim predsjednikom Olafurm Ragnarom Grimssonom, Wen je rekao da Peking i Rejkjavik dijele niz zajedničkih interesa, te da je Kina spremna pojačati koordinaciju s Islandom u pogledu arktičkih pitanja.

Međutim, Europa je zabrinuta da je kineski posjet Islandu pokušaj iskorištavanja ekonomskih poteškoća te zemlje kako bi dobila strateški sigurno mjesto za daljnje napredovanje na Sjeveru Atlantika i arktičke regije, javljaju agencije. To područje ima velike rezerve nafte, plina, zlata, dijamanata, cinka i željeza. Američki geološki institut procjenjuje da na Arktiku leži 13 posto novootkrivene svjetske nafte i 30 posto neiskorištenog prirodnog plina. A s globalnim zatopljenjem, topljenje polarnog leda, može velikim silama otvoriti nove plovne rute koje bi skratile putovanje između Azije, Europe i Američke istočne obale.

Islanđani popuštaju?

Hung od svog projekta nije odustao, tvrdeći kako kineski privatni poduzetnici nemaju veze s kineskim vojnim ambicijama. Kako je i prije posjeta kineskog premijera otočnoj zemlji pisao Forbes, Island je popustio zahtjevima Hunga, ali u okviru kompromisa koji bi se sastojao od dugoročnog najma umjesto prodaje zemljišta.

Sljedeće postaje kineskog premijera su Švedska, Poljska te naposljetku Njemačka u kojoj će s kancelarkom Angelom Merkel nazočiti svečanom otvaranju sajma u Hannoveru 2012.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene