Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnji misterij

Stigli rezultati istrage: Jaser Arafat umro prirodno ili su ga otrovali?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suha Arafat, supruga pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, kaže da je dobila rezultate višemjesečne forenzičke analize uzroka smrti njezina muža.

Supruga pokojnog palestinskog vođe Jasera Arafata tvrdi da je primila rezultate analiza provedenih u švicarskom laboratoriju prema kojima je utvrđeno da je njezin muž 2004. godine otrovan radioaktivnim polonijem.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

'Ovo potvrđuje sve naše sumnje. Sada je znanstveno dokazano da nije umro prirodnom smrću, imamo znanstveni dokaz da je ubijen', kazala je Suha Arafat agenciji Reuters, dodajući da je razotkriven 'zločin, politički atentat'.

>> Jaser Arafat otrovan polonijem?!

Tim forenzičara u Švicarskoj mjesecima je provodio analize Arafatovih posmrtnih ostataka. Tijelo pokojnog palestinskog vođe ekshumirano je iz grobnice u Ramallahu prije godinu dana kako bi se izuzeli uzorci za analizu.

Učinjeno je to nakon izvješća katarske televizijske mreže al-Jazeere, prema kojemu su na Arafatovim osobnim stvarima otkriveni tragovi polonija 210. Riječ je o predmetima koje je Suha dobila nakon Arafatove smrti od osoblja francuske bolnice u kojoj su ga pokušali spasiti.

Francusko je tužiteljstvo na Suhin zahtjev ubrzo i formalno otvorilo istragu, u kojoj su angažirani forenzičari iz Švicarske, Rusije i Francuske.

Čelnik Ruskog instituta za forenziku Vladimir Ulba prošlog je mjeseca agenciji Interfax navodno rekao da u njegovom laboratoriju u Moskvi tragovi polonija nisu otkriveni, no ubrzo je Savezna medicinsko-biološka agencija, kojoj je Ulba također na čelu, priopćenjem demantirala da je on ikada dao takvu izjavu.

Francuski patolozi zasad nisu javnost izvijestili o rezultatima svojih analiza.

Forenzičar: Potpuno je sigurno da je ubijen polonijem

U posjed rezultata Instituta za radijacijsku fiziku, koji djeluje u sklopu Sveučilišne bolnice u švicarskoj Lausanni, došla je al-Jazeera. Očekuje se prijevod izvješća s engleskog na francuski jezik, nakon čega će u tom obliku biti predano francuskim istražiteljima kao dokazni materijal.

Britanski forenzičar David Barclay, kojega je al-Jazeera angažirala kako bi interpretirao sadržaj švicarskog izvješća, kaže da su potvrđeni raniji nalazi o tragovima polonija na Arafatovom donjem rublju, četkici za zube i odjeći.

'Potpuno je sigurno da je uzrok Arafatove bolesti trovanje polonijem', rekao je Barclay agenciji Reuters.

Isti je radioaktivni element korišten kao sredstvo kojim je u londonskom hotelu 2006. godine ubijen odmetnuti ruski špijun Aleksander Litvinenko. Netko mu je otrovnu supstancu ubacio u šalicu čaja, a Litvinenko je na samrti za ubojstvo optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina. Britanske su vlasti o tome slučaju odbile provesti službenu istragu.

Forenzičar Barclay dodaje da je tip polonija otkriven u Arafatovom organizmu morao biti proizveden u nuklearnom reaktoru, no nije jasno iz koje države potječe.

Ni Suha Arafat danas nije optužila nikog konkretnog za, kako je rekla, 'politički atentat' na njezina supruga.

Arafat se dugi niz godina na čelu PLO-a borio protiv Izraelaca, no 1993. godine u Oslu je potpisao privremeni sporazum sa židovskom državom. Iako je neprijatelja imao oduvijek, njihova se paleta od potpisivanja sporazuma u Oslu dodatno proširila, posebice među samim Palestincima.

Izrael je službeno demantirao da je odigrao bilo kakvu ulogu u njegovom odlasku s ovoga svijeta, a čvrstih dokaza o ulozi drugih njegovih neprijatelja također nema.

Isprva mislili da ga je napala gripa

Arafat je naglo teško obolio u listopadu 2004. godine. Pokazivao je simptome akutnog gastroenteritisa praćenog proljevom i povraćanjem. Isprva se mislilo da ga je napao nešto teži oblik gripe.

Ubrzo je prebačen na tretman u Francusku, no nedugo nakon dolaska pao je u komu iz koje se nikada nije probudio. Umro je 11. studenog od, kako se tada tvrdilo, teškog moždanog udara. Obdukcija nakon smrti nije obavljena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene