Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLAVNI ZNANSTVENIK

Snimljena poruka: Stephen Hawking prije smrti upozorio na dvije velike opasnosti za moderni svijet

Stephen Hawking (Foto: AFP)
Stephen Hawking (Foto: AFP) Foto: Afp
U ponedjeljak je objavljena poruka znanstvenika Stephena Hawkinga koju je snimio prije smrti kako bi upozorio svijet na opasnosti koje prijete znanosti i obrazovanju.

Hawking je u ožujku, prije nego je umro u 76. godini, snimio poruku koja je objavljena u ponedjeljak na predstavljanju njegove knjige "Kratki odgovori na velika pitanja".

Pročitajte i ovo Albert Einstein i Stephen Hawking (Foto: AFP) Dolazak i odlazak Svemir je odlučio povezati dvojicu velikana: Nevjerojatna simbolika u danu smrti Stephena Hawkinga Stephen Hawking o Teoriji Velikog praska (Foto: AFP) Kada je nastalo - vrijeme? Kako bijaše prije početka: Hawking opisao kako je svemir izgledao prije velikog praska

Kako je poručio, obrazovanje i znanost su u "opasnosti većoj no ikad prije" te da se znanstvenike ne poštuje. Naveo je kako su Brexit i izbor Trumpa za američkog predsjednika samo dio "globalne pobune protiv znanstvenika, a što uključuje i znanstvenike", piše Independent.

Fizičar je priznao kako znanost tek mora prevladati glavne izazove koji su veliki problemi u svijetu, poput klimatskih promjena, pretjerane populacije, izumiranja vrsta, uništavanja šuma i oceana.

"Mi smo... u opasnosti da postanemo kulturno izolirani i postanemo otoci, daleko od napretka", poručio je Hawking. Upozorio je da budućnost mladih ovisi sve više o znanosti i tehnologiji, više nego je to bio slučaj s bilo kojom generacijom ranije.

Pozvao je mlade da gledaju zvijezde, "a ne u svoje noge" i pitaju se koji je smisao postojanja svemira. "Važno je da ne odustanete. Oslobodite svoju maštu i oblikujte svoju budućnost", poručio je Hawking mladima.

Stephen Hawking je živio više od pet desetljeća s bolesti koja ga je paralizirala, a komunicirao je putem računala. U lipnju ove godine je pokopan u grob između grobova Charlesa Darwina i Isaaca Newtona u Westminsterskoj kapeli.

Njegova kći, Lucy, koja je prisustvovala objavi poruke, kazala je kako je glas njezina oca bio vrlo emotivan. "Okrenula sam se jer su mi oči bile pune suza. Ponekad imam osjećaj da je još uvijek ovdje jer razgovaramo o njemu, čujemo njegov glas i gledamo njegove fotografije. Onda shvatim da ga više nema", kazala je. "Nikada nije volio biti sam, volio je biti u središtvu svega što se događa", opisala ga je.

U najnovijoj knjizi upravo objavljenoj Hawking je dao odgovore na brojna velika pitanja, a dotaknuo se svih aktualnih događanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene