Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U provedenoj anketi 52,2 posto ispitanika u Donjecku odbacilo je ideju o pripojenju, njih 27,5, posto je za, a 17,3 posto ih se ne može odlučiti.


Većina stanovnika u regiji Donjeck na istoku Ukrajine protivi se pripojenju Rusiji, ali smatra nezakonitima prozapadne vlasti u Kijevu, prema ispitivanju javnog mnijenja objavljenom u subotu.

Vezani članci Ekstremne vrućine u Rusiji izmjerene u nedjelju (Foto: wxcharts.com) Dok se središnja Europa smrzava u svibnju, u Sibiru vladaju pasje vrućine i temperature više od 30 stupnjeva Vojni mimohod u Rusiji (Foto: AFP) Pogledajte kako izgleda spektakularni vojni mimohod u Moskvi, Putin: "Povećat ćemo prestiž vojne službe"

Više od pedeset posto ispitanika (52,2 posto) u Donjecku odbacuje ideju o pripojenju tog teritorija Rusiji, nasuprot 27,5 posto njih koji su za pripojenje dok se 17,3 posto ne može odlučiti.

Na cijelom rusofonom jugoistoku Ukrajine, 69,7 posto protivi se pripojenju, 15,4 posto ih je za, a 12,5 posto nema mišljenje o tome, po anketi među 3232 osobe u osam regija koju je proveo Međunarodni institut za sociologiju iz Kijeva, a objavio dnevnik Djerkalo Tyjnia.

VIDEO Ukrajinac golim rukama pokušao zaustaviti tenk: Pucali mu iznad glave!

Ipak, gotovo tri četvrtine ispitanih smatra da su prijelazni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk izabrani nelegalno.

U području Donjecka gdje su koncentrirane separatističke snage, 41,4 posto se izjašnjava u korist decentralizacije, 38,4 posto za 'federalnu' Ukrajinu, kao što predlaže Moskva, a 10,6 posto ih je za status quo.

Nešto više od 70 posto ih želi pripojenje zoni slobodne razmjene koju predvodi Rusija, nasuprot 9,4 posto njih koji su za ulazak u EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook