Iako tvrde kako posla imaju, sindikati 3. maja tvrde kako nemaju čime raditi, a kad "kihne" 3. maj, bolestan je cijeli Kvarner.

Galerija


„3. maj je doslovno mrtvo brodogradilište kojem život daju samo radnici koji ulaze u škver, a nemaju što raditi jer naprosto nema materijala“, kaže Damir Bačinović, regionalni sindikalni povjerenik

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministar Darko Horvat potvrdio: Treći maj već danas bi mogao u stečaj Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Napetost se može rezati nožem: Uljanik u sve većim problemima, brodovi se otkazuju, radnici odlaze

Ništa bolje situaciju ne opisuje ni predstavnik radnika u nadzornom odboru 3. maja. Velika očekivanja imali su od kredita Uljaniku koji je u istoj grupi kao i 3. maj. Dok je vlada za kredit jamčila - od 69 milijuna eura radnici 3. maja neće vidjeti niti centa.

Živi zid krivi upravu

„Stalno smo dobivali jamstva da će se konačno evo realizacijom ovom kredita ići u konačno financiranje ovih gradnji što se rade kod nas i da će ići nabavka materijala plaćanje dobavljača, ali i plaćanje kooperanata koji više mjesečno nisu isplatili plače nego se snalaze dižući oni sami kredite da bi svojim radnicima isplatili plaće.

Dok su neki kooperanti već stavili ključ u bravu u Živom zidu glavnim krivcem smatraju upravu.

„Uprava Uljanika sebi je u dva navrata isplatila milijunske bonuse u isto vrijeme dok su primali državne potpore u isto vrijeme dok se nisu plaćali dobavljači“, kaže čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Sindikati očekuju pomoć Vlade

Iz Uljanik grupe u čijem je sastavu i 3. maj na naš upit oglasili su se priopćenjem.

„Zbog kašnjenja proizvodnog programa zbog svima znane problematike zakašnjeloga financiranja i nedostatka kvalificiranih proizvodnih kadrova kao velikog problema gospodarstva u cijelosti, na razini Uljanik Grupe krajem prošle godine došlo je do problema s likvidnošću i neredovitim plaćanjem dobavljača i kooperanata. Uprava Uljanik Grupe i svi vanjski dionici rade na rješavanju nastalog problema“, poručuju iz grupe.

Sindikati očekuju pomoć vlade.

„I zato apeliram na Hrvatsku Vladu da pronađe model kako u 3. maj upumpati dio sredstava da prije svega nabavi materijal da oživi proizvodnju“, kaže Damir Bačinović, regionalni sindikalni povjerenik.

I dok političari iz dana u dan obećavaju pomoć koja rijetko dolazi - ono što 1.400 obitelji koje žive od 3. maja želi jest samo materijal kako bi pokrenuli proizvodnju i pošteno zaradili svoju plaću.

Iz Ministarstva gospodarstva nisu nam još odgovorili na upit o novonastaloj krizi u brodogradnji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr