Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"još postoji rizik"

Nakon 10 dana: Napokon stabiliziran najgori požar koji je pogodio Kanarsko otočje

Stabiliziran požar na Tenerifima
Stabiliziran požar na Tenerifima Foto: Afp
Vatrogasci su stabilizirali veliki šumski požar koji već deset dana bjesni na Tenerifeu i koji je uništio tisuće jutara šumskog zemljišta na najvećem od Kanarskih otoka, priopćile su lokalne vlasti.

"Još uvijek postoji rizik da na najužarenijim točkama unutar opsega požarišta vatra ponovo bukne, posebice oko podneva. Naši timovi to nastoje suzbiti", objavile su službe za izvanredna stanja na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru.

Požar koji je buknuo 15. kolovoza uništio je 37.000 jutara (15.000 hektara) šumskog područja unutar nacionalnog parka koji okružuje vulkan Mt. Teido, koji je s 3715 metara najviši vrh u Španjolskoj.

Zbog požara je evakuirano oko 13.000 ljudi, ali je većini sada dopušten povratak kućama. Lokalne vlasti opisuju taj požar kao najgori koji je ikada pogodio Kanarsko otočje.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto Nove optužbe Vidović Krišto nadopunila kaznenu prijavu protiv Plenkovića i Vujnovca: Pozvala DORH na brzo djelovanje

I u ostatku Europe, posebice u Grčkoj, Italiji i Portugalu, vatrogasci se bore s plamenim stihijama kojima pogoduju visoke temperature te suhi i vjetroviti uvjeti.

Uz više stotina vatrogasaca, u suzbijanju požara na Tenerifeu sudjelovalo je i 20 kanadera koji su koristili vodu iz ionako ispražnjenih rezervoara, što je izazvalo zabrinutost poljoprivrednika koji se bore sa sušom.

Pročitajte i ovo Robert Savić, predstavnik radnika u NO ceste Šibenik iznijeli svoju strane priče Reagiranje radnika Cesta Šibenik na izvanredne otkaze: "Firma je svjesno obezglavljena"

Dosad su požari u Španjolskoj uništili oko 60.000 hektara zemljišta, što je u skladu s prosjekom, ali daleko ispod 228.000 hektara uništenog zemljišta u istom razdoblju prošle godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene