Ruski Su-57, ilustracija
Ruski Su-57, ilustracija Foto: Afp

Jedan od najsuvremenijih ruskih lovaca Su-57 srušio se prilikom rutinskog testnog leta.


Avion se srušio u blizini tvornice zrakoplova Komsomolsk na Amuru na Dalekom Istoku. Pilot se iz aviona katapultirao i spasila ga je posada helikoptera Mi-8.

Vezani članci U pokušaju bijega afganistanci se penju na zrakoplove Objavljena fotografija unutrašnjosti aviona s kojeg su padali Afganistanci: Čak 640 ljudi natiskalo se u bijegu od talibana Američki F-21, ilustracija (Screenshot: YouTube/Lockheed Martin) Amerikanci ponudili Indiji novi borbeni avion: "F-21 je drugačiji, izvana i iznutra"

Avion je bio podvrgnut nizu testova na udaljenosti od oko 110 kilometara od zračne baze Dzyomgi u ruskoj regiji Habarovsk. Na terenu nije bilo žrtava ni materijalne štete, potvrdio je proizvođač borbenog aviona u kratkoj izjavi. Crne kutije za sada nisu pronađene.

Avion 5. generacije Su-57 bio je u testnoj fazi od 2010. godine, a tek je ove godine ušao u serijsku proizvodnju, piše RT.

Do sada je Rusija raspolagala s tek nekoliko operativnih aviona Su-57 koji su nastali u razdoblju prije početka serijske proizvodnje. No avion je testiran u stvarnim borbenim uvjetima kada je nakratko sudjelovao u ruskoj antiterorističkoj operaciji u Siriji.

Zbog svoje okretnosti i nadzvučnih karakteristika, Su-57 je postao okosnica ruskih zračnih snaga. Opremljen je "pametnim" vođenim projektilima, a kalkulira se da bi uskoro mogao dobiti i hipersonični projektil sličan Kinzhalu.