Epidemiolog Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon Foto: A.K./ATAImages/Pixsell

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je za vrijeme rata, tijekom devedesetih godina, bio u Hrvatskoj te da je na ratištu upoznao Ratka Mladića.


Kon je rekao da je vjerovao u bratstvo i jedinstvo te da mu je teško pao raspad SFRJ. "U zimu 1991./1992. šest mjeseci bio sam na fronti", kazao je Kon.

Vezani članci Vladimir Grošić - 3 Knin tuguje za petogodišnjim dječačićem: Stručnjak otkriva koji je sindrom u pozadini strašne tragedije i priznaje - "I meni se dogodilo da sam zaboravio dijete..." U parkiranom automobilu pronađeno tijelo djeteta - 1 DORH otkrio strašne detalje tragedije u Kninu, nakon ispitivanja nisu zatražili istražni zatvor za oca: "Ocijenjeno je da za to nema zakonskih uvjeta"

"Najprije tri mjeseca u Kninu i Krajini, gdje sam bio referent saniteta, a zapovjednik je bio general Ratko Mladić. Svakodnevno sam ga viđao, a kontakte smo imali po potrebi. Bili su profesionalni i krajnje korektni. Pamtim ga kao izvanrednog oficira. Nisam vidio da je nešto pogrešno radio", kazao je Kon i dodao da nije bio u BiH, pa o tome ne može govoriti.

"Kao oficir, svoj posao u Krajini, bar koliko ja znam, radio je onako kako je mogao u tim okolnostima. Dok sam bio tamo, osjećao sam da je narod jako ugrožen i da mu je potrebna zaštita. Vojnu bolnicu u Kninu jednom sam obilazio i s Mladićem. Uvijek je pitao kako se dogodilo ranjavanje i obično bi rekao da do toga ne bi ni došlo da se postupalo po pravilima", opisao je Kon.

Bio i u Slavoniji

Navodi da je neprekidno bio po linijama fronte. Jedno vrijeme bio je i u Mirkovcima pored Vinkovaca. "Na pet metara od mene metak je pogodio zid. Mimoilazile su me i granate. Doživio sam dva granatiranja u Kninu i jednom u Šidu. Međutim, prilikom obilaska imao sam sreće", rekao je Kon u intervjuu za srpski Kurir.

Navodi da je na ratištu bio zadužen za sprječavanje ili suzbijanje pojave zaraznih bolesti.