Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši bankar Jezdimir Vasiljević, zvani Gazda Jezda, koji je održavao bliske veze s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pušten je tijekom vikenda iz pritvora u Nizozemskoj, prenijeli su u ponedjeljak beogradski mediji.


Njegov odvjetnik Dragoljub Đorđević potvrdio je da je Vasiljević pušten iz ekstradicijskog pritvora i da je telefonom razgovarao s njime te dodao kako će informacije o oslobađanju Vasiljevića dobiti tijekom dana od nizozemskih vlasti. Nizozemske vlasti uhitile su Vasiljevića početkom travnja ove godine, na temelju međunarodne tjeralice koju je Beograd za njim raspisao 2006. godine.

Osumnjičen za pronevjeru 29 milijuna eura

Vezani članci Opljačkana poslovnica banke u Vrlici (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrlički Robin Hood priznao krivnju, odvjetnik: "S obzirom na okolnosti, ne osjeća se loše" Opljačkana poslovnica banke u Vrlici (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH

Vasiljević je bio neuspješni kandidat na predsjedničkim izborima 1992., a poznatiji je po tomu što je u Beogradu 1992. osnovao piramidalnu štedionicu Jugoskandik. Godine 1993. zatvorio je banku i smatra se da je utajio novac koji su mu povjerile tisuće srbijanskih štediša. Optužnica tereti Vasiljevića i suradnike za pronevjeru 29 milijuna eura, te da su oštetili štediše za 190 milijuna njemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 milijuna maraka.

Kako se navodi, Vasiljević je pobjegao iz Srbije 1993. godine, a uhićen je tijekom veljače 2001. u beogradskoj zračnoj luci, po povratku u zemlju. Iz pritvora je pušten 22. listopada 2001. godine pošto je sud, kao jamstvo, prihvatio kuću na elitnom beogradskom naselju Dedinju, u vlasništvu njegova prijatelja. Suđenje je počelo travnja 2004. godine, ali Vasiljević nije došao ni na jedan od glavnih pretresa, te je travnja 2006. Vasiljeviću sudski oduzeto jamstvo, određen pritvor i za njim raspisana tjeralica Interpola. (Hina)