Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sebe zadržao 58 milijuna maraka

Nizozemska uhitila Miloševićeva bankara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemske vlasti uhitile su bivšeg bankara Jezdimira Vasiljevića, zvanog Gazda Jezda, koji je održavao bliske veze s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, a za kojim je Beograd međunarodnu tjeralicu raspisao 2006. godine, prenose u srijedu agencije.

61-godišnji Vasiljević, je 'uhićen u petak, 3. travnja', i smješten je u ekstradicijski pritvor, rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva pravosuđa Wim van der Weegen no nije želio navesti mjesto uhićenja. Vasiljević je bio neuspješni kandidat na predsjedničkim izborima 1992., a poznatiji je po tomu što je u Beogradu 1992. osnovao piramidalnu štedionicu Jugoskandik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnesene kaznene prijave Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH Slika nije dostupna bio u bijegu Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

Godine 1993. zatvorio je banku i smatra se da je utajio novac koji su mu povjerile tisuće srbijanskih štediša. Optužnica tereti Vasiljevića i suradnike za pronevjeru 29 milijuna eura, te da su oštetili štediše za 190 milijuna njemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 milijuna maraka, podsjeća B92.

Raspisana međunarodna tjeralica

Prvi put je Vasiljević pobjegao 1993. godine iz Srbije, no uhićen je po povratku u Beograd 2001. Suđenje mu je počelo 2002., te je nastavljeno 2004. u njegovoj odsutnosti. Godine 2006., Srbija je za njim raspisala međunarodni uhidbeni nalog. Agencija Beta prenosi da je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović u srijedu potpisala zahtjev za izručenjem Vasiljevića koji će biti poslan nizozemskim vlastima.

Na početku suđenja 2002., Vasiljević je ustvrdio da ga je tadašnji režim pokojnog predsjednika Slobodana Miloševića 'prisilio' da podijeli od 10 do 15 milijuna eura političarima, policiji te službama sigurnosti, i to bez 'potvrde' o primitku novca. Vasiljević je ustvrdio da je bivšem šefu srbijanske tajne policije Jovici Stanišiću isplaćivao sredstva kojima se financirala postrojba Crvenih beretki, formacije koja je bila zadužena za smaknuća tijekom rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini tijekom rata 90-ih godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene