Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udarac za srebreničke majke

'Srpska kukavica, ponižava i sebe i srpski narod i žrtve i sud'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavljivanje Ratka Mladića pred sucima Haaškog suda i 'igrokaz' koji je priredio za suca Alphonsea Orieja, svako malo ga prekidajući u izlaganju, te konačno izbacivanje iz sudnice, srebreničkim majkama bio je novi udarac.

Srebreničke majke sa suda su izašle uznemirene. Mladić je kažu, ponovno pokazao prkos i izazivao je sud.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita

'Srpska kukavica, ponižava i sebe kao generala, ponižava srpski narod, ponižava žrtve i ovaj sud', kazala je Sabra Kulenović.

'Vrlo je žalosno što traži obranu, govori kako nema zraka, da mu ne daju disati... A kada je 1995. godine ubio na tisuće naše djece, nije pitao nas majke za našu dozvolu. Ja sam ga osobno molila da mi poštedi sina nakon što je već ubio 22 člana moja obitelji', kazala je predsjednica udruge 'Majke Srebrenice i Žepe' Munira Subašić.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, mnogi su se okupili na trgu i na velikom ekranu gledali prijenos Mladićeva izjašnjavanja o krivnji.

'Svi smo mi ljudi. Ovo što se dogodilo moglo se dogoditi bilo kome. No, želimo i da se građani Srbije i građani BiH srpske nacionalnosti distanciraju od Mladića. Zaista je sramotno da danas još netko može za njega govoriti da je heroj. Ovo je moja fotografija sa snimke iz logora Omarska iz 1992. godine. Kad je logor raspušten, tadašnja vlast je odlučila ostaviti grupu logoraša u logoru i ustvari smo morali lagati da to nije logor. Ja sam na toj snimci rekao doslovno: 'Ovo nije konc logor'. No, to naravno, jest bio logor', kazao je Satko Mujagić.

U Banja Luci, za razliku od burnih reakcija i prosvjeda nakon uhićenja Ratka Mladića, danas je bilo prlično mirno. Mladićevo pojavljivanje na sudu nije pretjerano zainteresiralo građane.

'Najlakše je za sve okriviti Srbe. Držat će ga 10 godina i osuditi', kazao je jedan građanin.

'Ja mislim da će ga držati dok ne umre, iako je to političko suđenje', kazao je drugi.

'To se sudi srpskom narodu, jer on je bio čovjek koji je branio svoj narod, a na kraju je došlo do toga da zbog toga bude osuđen. A borio se za slobodu svog naroda protiv dva naroda koji su se udružili', kazao je treći Banjalučanin.

I u Beogradu je bilo prilično mirno, no reakcije su slične onima u Banja Luci.

'Trebali bi pitati i one druge o njihovoj odgovornosti i krivici. One protiv kojih je ratovao. Oni su slobodni, a on je u zatvoru', kazao je jedan Beograđanin.

'U svakom slučaju on je heroj za Srbiju, za naš narod', dodao je drugi.

Dušan Ignjatović, voditelj srpskog Ureda za suradnju s Haaškim sudom, kazao je kako je ovo vrlo važan proces. 'Važan je zbog cijele regije. Mi ne govorimo o tome da je Ratko Mladić kriv, to je u rukama sudaca. Međutim, mi smo ovdje cijelo vrijeme govorili da je vrlo važno da Srbija pokaže da ozbiljno misli u suradnji s Haaškim sudom i suđenjima za ratne zločine. Ne zbog toga što je primarni interes da se krene prema EU, nego upravo zbog toga da pokažemo da su toliko teške optužbe protiv Ratka Mladića i drugih koje smo poslali u Haag, da pokažemo regiji da mislimo ozbiljno na žrtve'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene