Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan od najrjeđih dragulja

FOTO Pogledajte najveći prirodni plavi safir: Težak 310 kilograma, budisti ga blagoslovili pjevanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Šri Lanke u nedjelju su prvi put javno izložile najveći prirodni plavi safir, težak 310 kilograma, iskopan prije tri mjeseca u području koje nazivaju prijestolnicom dragulja.

Lokalni gemolozi koji su pregledali safir, rekli su da je jedan od najrjeđih dragulja na svijetu jer mu težina premašuje 300 kilograma. Međunarodne organizacije tek trebaju izdati certifikate za taj dragi kamen.

Safir je izložen u domu jednog od vlasnika rudnika dragog kamenja u Horani, 65 kilometara južno od Colomba. Skupina budističkih redovnika pjevanjem je blagoslovila dragulj prije nego što je izložen javnosti.

Safir je pronađen u Ratnapuri, području bogatom draguljima gdje su stanovnici ranije, nakon nesreće, pronašli najveći na svijetu klaster zvjedastog safira.

Pročitajte i ovo Pljačka, ilustracija (Sanjin Strukić/PIXSELL) SCENE KAO IZ FILMA Naoružani upali u draguljarnicu i ukrali nakit vrijedan 10 milijuna eura

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedna 1,5 milijuna dolara S njom sigurno neće u dućan: Izraelci za neimenovanog klijenta rade masku s 3600 dijamanata

Ratnapura se smatra prijestolnicom dragulja te južnoazijske zemlje koja je vodeći izvoznik safira i drugog dragog kamenja.

Šri Lanka je lani zaradila pola milijarde dolara izvozom dragog kamenja, dijamanata i drugog nakita, izvijestila je lokalna industrija proizvodnje nakita i dragog kamenja.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene