Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Civili kao 'ljudski štit'

Šri Lanka: Glad prijeti desecima tisuća civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamilski pobunjenici na Šri Lanki, okupljeni na sjeveroistoku otoka, upozorili su da desecima tisuća civila koji žive u zoni sukoba prijeti glad, a humanitarnu situaciju na tom području usporedili se s onom u Darfuru.

'Glad je neizbježna za 165.000 osoba koje žive u tom području zbog smanjenja zaliha namirnica i proizvoljne blokade opskrbe šrilanške vlade', objavili su Tigrovi za oslobođenje tamilskog Elama u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Informacije o sukobu na Šri Lanki kontroverzne su i ovise o izvorima. UN je procijenio na 95.000 broj tamilskih stanovnika koji su pobjegli iz ratne zone otkad je u ponedjeljak počeo masovni egzodus. Preostalo ih je 50.000 blokiranih na području na kojem su snage Tamilskih tigrova.

Vojska Šri Lanke smatra da 15.000 civila služi kao 'ljudski štit' pobunjenicima i objavljuje kako nastavlja 'najveću operaciju na svijetu za oslobođenje taoca'. Posljednja skupina boraca Tamilskih tigrova, pod zapovjedništvom njihova vođe Velupilaija Prabhakarana, blokirana je na obalnom pojasu od desetak kvadratnih kilometara.

Sudbina približno 100.000 civila koji su pobjegli i desetaka tisuća koji su ostali u zamci zabrinjava međunarodnu zajednicu. Dužnosnik UN-a za humanitarna pitanja John Holmes trebao bi u subotu doputovati u trodnevni posjet Šri Lanki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene