Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Malo sam zatečen'

Srbijanski tužitelj za ratne zločine: 'Ne razumijem zašto Hrvatska vrši pritisak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimiru Vukčeviću nije jasno zašto Hrvatska pritišće srbijansko pravosuđe.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u ponedjeljak nedopustivim da hrvatski dužnosnici svojim izjavama u vezi s haaškim optuženikom Vojislavom Šešeljom izlažu pritisku srbijansko pravosuđe.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Stigle i reakcije Srpska televizija prekinula prijenos prije nastupa Baby Lasagne: "To su učinili jer Winnie Pooh dolazi" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

"Nerazumljiva mi je pobuda predstavnika druge države da vrši pritisak na pravosuđe druge države. Imamo dobre odnose s predstavnicima pravosuđa te iste države, pa sam malo zatečen, da ne kažem, zbunjen", izjavio je Vukčević za B92, ocijenivši "nedopustivim" takav odnos predstavnika hrvatskih vlasti.

"Meni je neshvatljiva motivacija za takve izjave... Bez obzira na sve, takvo ponašanje je neprihvatljivo. Zamislite da oni određuju na kojoj će razini tužiteljstvo goniti počinitelje kaznenih djela ratnog zločina", istakao je Vukčević, naglasivši kako ne želi davati političke izjave.

On je za proces istrage i procesuiranja ratnih zločina rekao da je to "delikatna materija", a komentiranje ocijenio kao "nerazumijevanje kompleksnosti te materije".

Istodobno, srbijanski tužitelj istaknuo je da tužiteljstva za ratne zločine obje države imaju "odličnu suradnju" i svakodnevne kontakte.

'Tužiteljstvo se neće žaliti na puštanje Šešelja na privremenu slobodu'

“Mi imamo dobru suradnju već deset godina, svakodnevno komuniciramo, razmjenjujemo more informacija i tu je postignut određeni uspjeh", ocijenio je Vukčević, ali je napomenuo da nitko sa strane neće određivati, posebno ne predstavnici izvršne vlasti druge države, koga će tužiteljstvo goniti jer je posao tužitelja da gone "sve one za koje postoje dokazi da su na bilo koji način sudjelovali u ratnim zločinima".

Komentirajući zašto srbijansko tužiteljstvo nije provodilo istrage na visokoj razini, Vukčević je podsjetio da je u nadležnosti ICTY bilo da goni "srednju i visoku razinu u zapovjednom lancu".

"Nismo se mogli miješati u rad Haaškog tribunala, a kada je to prestalo, mi smo počeli raditi", rekao je Vukčević

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić negativno je prošlog tjedna ocijenio puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja i poručio da će Hrvatska napredovanje Srbije u pregovorima s EU uvjetovati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

"To nam je dužnost i niti jedna hrvatska vlada ne može od toga odstupiti. Srbija se mora držati određenih kriterija koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo", kazao je Miljenić dodavši da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine mora ići do "najvišeg vrha". Spomenuo je pritom i slučaj zapovjednika bivše JNA Veljka Kadijevića koji je umro a da mu nije suđeno za zločine te vojske u Hrvatskoj te ustvrdio da ima i drugih koji moraju biti dovedeni pred lice pravde.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila da će svoje europske kolege upozoriti na otežavajuću okolnost u jugoistočnoj Europi nastalu puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja, istaknuvši da to šteti europskom putu Srbije i predstavlja opasnost za BiH i Hrvatsku, dok je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio da bi Hrvatska trebala pismom upozori ICTY da optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj, nakon izlaska na slobodu, krši uvjete puštanja jer po povratku u Beograd ponovno "priziva politiku mržnje i razdora" kao i tijekom 90-ih godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene