Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji je početkom ovoga tjedna boravio u Haškom sudu, ispitivao je u Scheveningenu svjedoke navodnog dogovora nekadašnjeg izaslanika UN-a Richarda Holbrookea i Radovana Karadžića o obustavi njegova kaznenog gonjenja zbog ratnih zločina.


Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas Radiju B92 da je tužitelj Vukčević u Scheveningenu ispitao bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića i nekadašnjeg čelnika Srba iz Bosne Momčila Krajišnika o postojanju dokumenta o navodnom sporazumu Holbrooke-Karadžić.

Vezani članci Slika nije dostupna Što su SAD i Rusija dogovorili u Ženevi? Slika nije dostupna Rusi i dalje negiraju korištenje kemijskog oružja u Siriji

"U pitanju su bile tri operativne stvari, vezane pre svega za
predmete koje vodimo u Srbiji, pred našim sudovima", kazao je Vekarić objašnjavajući svrhu posjeta Vukčevića Haškom sudu i precizirajući da je "jedna od te tri stvari ona koja se tiče navodnog sporazuma Holbrooke-Karadžić".

"To je sve što u ovom trenutku možemo reći", kazao je Vekarić.
Kako je ranije izjavio predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, u okviru istrage o navodnom sporazumu, domaći istražitelji ranije su uzeli izjave još nekih osoba koje tvrde da taj dokument postoji, bivšeg šefa ureda Milana Milutinovića, Vladimira Nadeždina, i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Srpske Aleksu Buhu, a predviđeno je da o tome bude ispitana i Biljana Plavšić, koja je naslijedila Karadžića na funkciji predsjednika Republike Srpske, koja je u Haškom sudu osuđena zbog ratnih zločina i
zatvorsku kaznu izdržava u Švedskoj.

Istraga zasad nije potvrdila navode Vladimira Nadeždina da u arhivima Ministarstva vanjskih poslova Srbije postoji dokument o sporazumu kojim je Karadžiću, navodno, 1995. godine jamčeno da mu se, ako napusti sve političke dužnosti u Republici Srpskoj, neće za ratne zločine suditi pred Haškim sudom.