Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se u Sarajevo

Srbijanski tužitelj : Iza Divjakovog puštanja stoji politika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u petak u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kako iza odluke austrijskog suda kojom je odbijena srbijanska molba za izručenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka stoji politika.

'Ako Divjak nije odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj, tko onda jest?', upiao se javno Vukčević u izjavi Tanjugu.b Po Vukčevićevoj ocjeni, istraga bosanskog tužiteljstva protiv 12 osumnjičenih za zločine nad pripadnicima JNA u svibnju 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 'stoji u ladici'. Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine najavilo je, kako prenosi B92, da će dokaze protiv Divjaka ustupiti bosanskom pravosuđu, ukoliko za to budu stvoreni preduvjeti.

Glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić kazao je kako je Srbija nedavno pokušala potpisati sporazum s BiH no da je ubrzo poslije toga smijenjen glavni tužitelj u BiH. Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak u petak poslije podne vratio se u Sarajevo nakon što je u Beču proveo gotovo četiri mjeseca čekajući odluku austrijskog pravosuđa o zahtjevu Srbije da ga se izruči zbog navodnih ratnih zločina.

Divjak, koji je po srbijanskoj tjeralici uhićen u zračnoj luci u Beču 3. ožujka, istaknuo je kako je austrijski sud svojom odlukom da ga se ne izruči Srbiji u konačnici potvrdio da nema osnova za optužbe koje mu Beograd stavlja na teret te kako je procijenio da moguće suđenje u Srbiji ne bi bilo objektivno.

Jovana Divjaka srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine tereti po zapovjednoj odgovornosti za napad na kolonu JNA u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine, kad je u sukobu s pripadnicima Teritorijalne obrane i policije BiH poginulo nekoliko časnika i vojnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sastanak u Kopenhagenu Bajić s kolegom iz Srbije dogovorio suradnju u istrazi zločina u Dvoru na Uni Slika nije dostupna Suđenje u Kopenhagenu Danski vojnici nastavljaju svjedočiti o zločinu u Dvoru na Uni

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene