Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ako nećemo imati snage da se zajednički dogovorimo, onda idemo na arbitražu', poručio je srbijanski premijer.


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u petak da problem razgraničenja Srbije i Hrvatske kod Šarengradske ade može biti riješen razgovorom "u dobroj vjeri" Beograda i Zagreba ili će, u suprotnom, biti neophodna međunarodna arbitraža.

Vezani članci Brnabić i Višković položili kamen temeljac za zajednički projekt hidroelektrane \ Ana Brnabić položila kamen temeljac za hidroelektranu na Drini, u BiH ljutiti: "Ovo ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima" Koronavirus u Srbiji Imaju više od 5000 zaraženih, bolnice su pune mladih s teškom kliničkom slikom - "Na izmaku smo snaga"

"Nadam se da ćemo biti u stanju riješiti to sa Zagrebom u dobroj vjeri, na način dobrih susjeda. Mislim da će za to postojati dobra volja i u Zagrebu i u Beogradu. Ako ne - da ćemo imati snage da se zajednički dogovorimo da idemo na arbitražu", izjavio je Vučić tijekom posjeta Krupnju, jednoj od općina nastradalih u lanjskim poplavama.

Precizirao je da Srbija ima spor oko granice samo sa Hrvatskom i izrazio uvjerenje da se dijalogom i ozbiljnim razgovorom može naći rješenje. Aludirajući na Hrvatsku rekao je kako se za rješavanje graničnih sporova s drugim državama ne mogu koristiti različiti principi, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

"Ne mogu neke zemlje u svojim političko-pravnim sukobima oko granica koje imaju s najmanje pet zemalja imati pet različitih principa. Dajte koristite jedan, pa da znamo što mislite", rekao je, dodajući da se ne može imati jedan princip sa Slovenijom, drugi s BiH, s Crnom Gorom treći, a sa Srbijom četvrti.

Leko: Kad dobije Vladin zahtjev, Sabor će postupiti po Poslovniku

Šarengradska ada, otok u Dunavu između Srbije i Hrvatske, jedno je od otvorenih spornih pitanja dviju država.

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić izjavio je u ožujku ove godine da je hrvatsko stajalište da se "ukoliko se stručnjaci ne dogovore, to prepusti Međunarodnom sudu pravde u Haagu", dok je predstavnik srbijanskog MVP-a naveo kako srpska strana smata da je do rješenja moguće doći bilateralno.

Hrvatska osporava oko 50 od 138 kilometara granice sa Srbijom duž rijeke Dunav, navedeno je tada u emisiji RTS.

"Za Beograd – prirodna granica je sredina rijeke, što otok ostavlja u Srbiji. Hrvatska tvrdi suprotno, pozivajući se na zemljišne knjige", navodi RTS. Lokalni mještani za RTS kažu da "Šarengradska ada čini jednu cjelinu sa Bukinskim ritom, koji je proglašen posebnim rezervatom prirode Karađorđevo”.

Radi rješavanja graničnih pitanja Srbija i Hrvatska su formirale Međudržavno diplomatsko povjerenstvo koje je počelo raditi 2002., ali se članovi tog tijela nisu sastali od 2011. jer dvije vlade nisu imenovale svoja izaslanstva, navela je RTS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook