Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbijanski predsjednik Tadić u četrvrtak će raspisati izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić raspustit će parlament i raspisati izvanredne parlamentarne izbore, priopćila je Tadićeva služba za odnose s javnošću.

Srbijanska vlada predložila je predsjedniku države raspuštanje parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li uspjeti? 'Ne damo naše autoceste': Potpisi se prikupljaju u cijeloj zemlji Slika nije dostupna Referendum o braku LGBT udruge: 'O ljudskim pravima se ne može odlučivati na referendumu!'

Obrazloženje takve odluke je bilo da vlada više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, što prema Ustavu, onemogućava vladu u obavljanju njene temeljne ustavne dužnosti - utvrđivanja i vođenja politike Republike Srbije.

Parlamentarni izbori, prema srbijanskom Ustavu, moraju biti održani najkasnije 60 dana od njihova raspisivanja. Srbijanski predsjednik, prema Ustavu, ima rok od 72 sata za raspisivanje izbora nakon dostavljenog zahtjeva vlade za njihovim održavanjem. Isti rok odnosi se i na raspuštanje parlamenta.

Za 11. svibnja već su zakazani srbijanski lokalni i pokrajinski izbori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene